• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj se protivi izručenju Srbiji, odluka odložena za 2. mart

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas pred Apelacionim sudom u francuskom gradu Kolmaru, gde je u toku ročište, da se protivi izučenju Srbiji i da je slučaj potpuno politički. Sud je odlučio da donošenje odluke o zahtevu Srbije odloži za 2. mart.

Na pitanje sudije da li je saglasan sa zahtevom za izručenje, Haradinaj je rekao da se protivi, preneo je portal Indeks online.

On je svoj stav obrazložio tvrdnjom da je zahtev političke prirode.

U sudnici, ali i ispred zgrade suda, nalazi se veći broj Haradinajevih pristalica, od kojih pojedini nose majice sa simbolima “velike Albanije”.

Uoči današnjeg ročišta portparolka suda Sandra di Rosa precizirala je da istražno odeljenje suda može da iznese svoje mišljenje, ali da će odluka o zahtevu za izručenje najverovatnije biti doneta “sa odlaganjem od nekoliko sedmica”.

Naime, Apelacioni sud u Kolmaru odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda se vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, napomenula je Di Rosa. Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Haradinajev advokat Arijan Koči u jučerašnjem intervjuu za prištinsku “Kohu” izrazio je optimizam povodom današnjeg ročišta.

– Uveren sam da će moj klijent biti pušten iz pritvora. Ipak, sud možda odloži odluku za dva-tri dana, dok ona ne prođe sve nivoe odlučivanja – rekao je Koči.

On naglašava da će optužbe protiv Haradinaja na sudu prezentovati francuski tužilac, dok će srpska strana učestvovati u svojstvu posmatrača.

Haradinajev advokat rekao je i da Srbija potražuje njegovog klijenta jer “ne može da mu oprosti nezavisnost Kosova”, te da su optužbe “zloupotreba međunarodnog prava” i da će “samo ojačati Haradinaja”.

– Srpskim političkim diverzijama ovih dana dolazi kraj. Ubrzo nakon oslobađanja ukinućemo i Interpolovu poternicu za Haradinajem – rekao je Koči za “Kohu”.

Bivši premijer Kosova u pritvoru se nalazi od 4. januara ove godine, kada je uhapšen u Francuskoj po Interpolovoj poternici koju je Srbija za njim raspisala.

Detalji dopunjene istrage protiv Haradinaja su istinski jezivi. Kako je “Blic” pisao, Haradinaj je, između ostalo, prema svedočenjima koja su prikupili srpski istražitelji, i lično silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice.

Nekadašnji komandant OVK za Dukađini (Metohija) koji je posle privođenja pušten i nalazi se u Francuskoj, prema izjavama novih 30 svedoka, neke od 13 žrtava je i lično ubio.

Prema njegovom naređenju, kako svedoče preživele žrtve, ali i njegovi saborci, koji su sada u programu zaštite svedoka, naredio je da se deca zatvore u obore, gde su držana danima. Među njima, juna 1999, bila je i beba mlađa od godinu dana. Haradinajevi saborci su je bacili o zid improvizovanog zatvora, zbog čega je ova žrtva trajno paralizovana. Inače, zločini za koje Haradinaja terete srpski istržitelji su iz juna 1999, dok mu je u Haškom tribunalu, gde je oslobođen 2012, suđeno za zločine iz 1998. godine.

Jedan od nekadašnjih komandanata Oslobodilačke vojske Kosova uhapšen je 4. januara na aerodromu u Bazelu po interpolovoj potenici Srbije zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima.

Francuski sud ga je 12. januara pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi.

Haradinaj se 1. februara pojavio pred sudom u Kolmaru, kada je novo ročište zakazano za 9. ferbuar.

Haradinaju se za ratne zločine sudilo i pred Haškim tribunalom, koji ga je 2012. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, prema navodima medija, proširilo je optužnicu protiv Haradinaja jer je došlo do novih dokaza o njegovoj odgovornosti za ratne zločine na Kosovu koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu.

Comments

Pročitaj još