Tači: Moramo da gradimo mostove, a ne zidove

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Srbi i Albanci moraju da grade mostove, a ne zidove.

“Zid na mostu u Mitrovici, koji razdvaja, je srušen. Slažem se sa Federikom Mogerini, mi moramo graditi mostove, a ne zidove. Dijalog deluje”, napisao je Tači na svom Tviter nalogu.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas na konferenciji za novinare u Prištini da je rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici rešavanje unutrašnjeg pitanja i da su danas prevladale demokratske vrednosti. On je rekao da zid nije bio deo dijaloga sa Srbijom u poslednjoj rudni dijaloga u Briselu, i da se o tom pitanju razgovaralo samo sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

“Sve što smo uradili jeste rešavanje jednog unutrašnjeg problema putem unutrašnjih vlasti, uz medjunarodnu podršku. Nismo se takmičili snagom, nismo demonstrirali populizam. Mislim da su prevladale vrednosti i demokratsko ponašanje. Opština je delovala na osnovu sporazuma”, kazao je Mustafa, a prenose mediji.

On je dodao da će preostali deo trga u Kosovskoj Mitrovici biti izgradjen u skladu sa zakonima i planovima, a da je sporazum o rušenju zida postignut u skladu sa potrebama stanovnika Severne Mitrovice.

Uz veliko prisustvo policije i medija, danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici srušen potporni zid, koji će prema najavama, biti zamenjen novim, koji će se uklopiti s projektom izgradnje pešačke zone u Ulici kralja Petra Prvog.

U rušenju zida učestvovala su dva bagera, a prema najavama, na tom mestu će biti izgradjena nova konstrukcija visine 70 i širine 120 centimetara.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić najavio je da će u utorak, 7. februara početi izgradnja nove čvršće potporne konstrukcije, koja će, kako je naveo, garantovati bezbednost gradjana.

U Rakićevom saopštenju dodaje se da će se nova potporna konstrukcija ambijentalno i estetski u potpunosti uklopiti sa projektom izgradnje pešačke zone u Ulici kralja Petra Prvog.

 

Izvor: Beta

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."