Mogerinijeva pozdravila brzu primenu dogovora

Konstruktivna posvećenost koja se mogla videti u poslednje dve runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu daje rezultate, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini povodom rušenja potpornog zida u Kosovskoj Mitrovici.

Federika Mogerini je navela da su najvažnija pitanja koja se odnose na ponovno otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici i pretvaranja Ulice kralja Petra Prvog u pešačku zonu uspešno rešena u Prištini.

Ona je rekla da je implementacija dogovorenog počela odmah i da su radovi danas uspešno završeni, što će doprineti slobodi kretanja, direktnim kontaktima među ljudima i, konačno, pomirenju.

Visoka predstavnica EU poručila je da će od uspešne implementacija dogovorenog koristi imati građani i severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, navodi se u saopštenju.

Mogerinijeva je ocenila da su lideri u regionu rušenjem zidova i fokusiranjem na izgradnju mostova pokazali hrabrost i viziju, navodeći da je to u duhu briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak pretvaranja ulice Kralja Petra Prvog u pešačku zonu u najskorijoj budućnosti biće značajno dostignuće u sprovođenju sporazuma koji su postignuti u dijalogu”, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

Kako se navodi, napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije sada je, više nego ikad, od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti dve strane u regionu i njihovom napredovanju na putu ka EU.

Mogerinijeva je kazala da će EU nastaviti da, svojim snažnim angažovanjem, olakšava dijalog i da se raduje nastavku razgovora u Briselu.

 

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."