Rakić: Insistiramo na mirnom rešenju, Kfor garant mira

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji preneli su generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu zabrinutost srpske zajednice zbog aktuelne situacije.

Osim toga, kako se navodi, preneli su i spremnost da sva otvorena pitanja rešavaju na miran način dijalogom.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je za Tanjug da su predstavnici Srba najpre upoznali Stoltenberga, koji boravi u Prištini, sa aktuelnom situacijom na severu Kosova.

„Složili smo se oko toga da je Kfor garant mira i stabilnosti i da će tako ostati i dalje“, rekao je Rakić, te dodao da će razgovori sa Prištinom, uz posredovanje EU biti nastavljeni u drugom formatu.

Glavna tema tog susreta biće sudbina potpornog zida, koji je izgrađen u blizini glavnog ibarskog mosta u Severnoj Mitrovici, rekao je Rakić istakavši da Srbi očekuje da do konačnog dogovora neće biti jednostranih poteza.

Pored Rakića sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a prisustvovali su zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Simić je u izjavi za Tanjug rekao da su predstavnici Srba generalnom sekretaru NATO-a jasno stavili do znanja da srpska zajednica na KiM želi da gradi mirno i bezbedno okruženje, za sve građane, kao i da Srbi imaju poverenje u Kfor.

„Naglasili smo da je nedopustivo da institucije u Prištini preduzimaju bilo kakve jednostrane poteze u Severnoj Mitrovici, jer je gradonačelnik Goran Rakić konstruktivan i ulaže puno napora da se sačuva mir i stabilnost zbog čega ima punu podršku ostalih političkih predstavnika Srba“, rekao je Simić.

Izvro: Tanjug, B92, TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."