Rakić: Priština uvek izigra dogovoreno

Predsednik opštine Severna Kosovska Mitrovica Goran Rakić je za RTS rekao da je premijer Aleksandar Vučić od predstavnika Srba na sastanku zatražio da budu mirni, jedinstveni i da ne donose jednostrane poteze.

Goran Rakić je rekao da su predstavnici Srba u Raški premijera upoznali sa situacijom na severu Kosmeta i sa tim kolika je zabrinutost srpske zajednice.

“Od premijera smo zatražili da svu svoju moć iskoristi da zaštiti Srbe na KiM, na severu ali i južno od Ibra. Čuli smo da se zalaže za mir, traži da budemo mirni, jedinstveni i da ne donosimo jednostrane poteze”, rekao je Rakić.

Najveći razlog za strah je taj što Priština preti da će uz pomoć jedinica ROSU doći da ruši potporni zid u Severnoj Mitrovici.

“Ne znam gde se u svetu policija bavi ‘nelegalnom gradnjom’, kako oni to nazivaju. Revitalizacija mosta je dogovorena u Briselu. Ako želite da se poštuju kosovski zakoni, to je u ingerenciji kosovske opštine. Izgradnja pešačke zone biće u ingerenciji Mitrovice”, rekao je Rakić.

Bilo koja vrsta pretnje, ističe, izaziva uznemirenost kod Srba na KiM.

“Dobio sam informaciju da je veliki broj građana pored zida i da su zabrinuti pre svega za svoje živote i živote svoje dece”, ističe Rakić.

Sutra, navodi, nastavljaju razgovore uz posredstvo EU. “Ništa ne očekujem jer Priština uvek izigra dogovoreno. Još 8. decembra smo postigli sporazum, oni su to bacili u vodu, traže da srušimo zid. Naš prioritet je da očuvamo mir, ali ako suprotna strana preti upadanjem ROSU, niko ne može da sa sigurnošću tvrdi kakva će biti reakcija”, zaključio je Rakić.

Izvor RTS

 

Comments

Pročitaj još