Episkop Teodosije: Kosovski Srbi se plaše novih nereda

Kosovska policija u slučaju ozbiljnih nereda ne može da obezbedi adekvatnu zaštitu pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, izjavio je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Sada u regionu postoji „veliki potencijal“ za nove nemire lokalnog albanskog stanovništva, rekao je vladika za Sputnjik.

„Sadašnja situacija je bolja za nas nego ranije, u smislu da više nema toliko napada i nasilja i da možemo slobodno da se krećemo, ali celokupna atmosfera ostaje veoma napeta, naročito ovih dana i postoji veliki potencijal za nove nemire“, naveo je vladika Teodosije.

On kaže da odnosi Albanaca i Srba „nisu isti u različitim delovima Kosova i Metohije“. Negde postoji relativna tolerancija, na primer u Prizrenu, ali u Đakovici, Dečanima i Klini je mnogo teža situacija“ smatra vladika.

„Voleli bismo da ima više pozitivnih primera, međutim, gotovo je nemoguće čuti da je neko od kosovskih Albanaca javno rekao nešto pozitivno o našoj crkvi ili Srbima uopšte. U lokalnim novinama objavljuje se mnogo materijala u kom se otvoreno izaziva nacionalna netrpeljivost“, istakao je vladika Teodosije.

„Do sada nismo imali ozbiljnih problema sa kosovskom policijom, mada smatramo da u slučaju velikih nemira ona neće moći da obezbedi adekvatnu zaštitu naših svetinja“, dodao je on.

On je precizirao da su direktni napadi na pravoslavne crkve na Kosovu danas ređi nego pre, sa izuzetkom Hrama Hrista Spasa u Prištini, gde se „proteklih godina stalno dešavaju razne provokacije i akti vandalizma“. Prema podacima Eparhije raško-prizrenske, na teritoriji Kosova i Metohije danas ima 160 parohijskih crkava i 14 aktivnih manastira.

U martu 2004. godine kosovski Albanci izvršili su pogrom koji je doveo do masovnog raseljavanja Srba iz Pokrajine i uništavanja brojnih spomenika istorije i kulture.

Izvor: RTV KIM

Comments

Pročitaj još