• Početna>
  • Vesti>

U Sočanici se danas obeležava sto godina Topličkog ustanka

Na Severu Kosova i Metohije, u Sočanici, u podne se obeležava sto godina od Topličkog ustanka – prema beleženju istoričara, prvog ustanka u Evropi na teritoriji okupiranoj od tadašnje vojske Centralnih sila.

Toplički ustanak podignut je 26. februara 1917. godine. Jedan je od značajnijih događaja u istoriji Srbije u Prvom svetskom ratu i bio je jedini ustanak na teritoriji okupiranoj od strane tadašnjih Centralnih sila. Obuhvatio je teritoriju Toplice, Jablanice, Jastrepca, istočnih i srednjih predela Kopaonika, a ustanike su predvodili vojvoda Kosta Vojinović i Kosta Milovanović Pećanac.

Ustanak, koji je trajao oko meseca dana je, međutim, ugušen, a ubijeno je oko 20.000 stanovnika ovog područja i 25 sela je potpuno uništeno.

Sto godina Topličkog ustanka na Severu Kosova i Metohije, kako je najavljeno iz lokalne samouprave u Leposaviću – biće obeleženo na trgu u Sočanici – osveštanjem spomenika palim ustanicima i pomenom svim žrtvama na Kosovu i Metohiji. Potom će se održati i Svečana akademija.

Obeležavanju ove godišnjice prisustvovaće državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Dragan Popović.

Obeležavanje Topličkog ustanka je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije od pre dve godine.

Izvor :Kossev

Comments

Pročitaj još