Tači optužio Beograd da naoružava Srbe na severu KiM

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je za Dojče vele da Srbija naoružava Srbe na severu, u okviru plana za podelu Kosova.

Tači je u intervjuu za albanski servis nemačkog radija Dojče vele rekao da institucije Kosova imaju informacije da je u, kako je kazao, ruskom vozu bilo oružja i pripadnika paravojnih formacija sa ciljem da uđu na Kosovo i da ga destabilizuju.

“Istovremeno, znamo za srpski plan za podelu Kosova i takođe znamo da Srbija naoružava Srbe na severu Kosova”, rekao je Tači i dodao da postoje dokazi da Srbija koristi model koji je Rusija primenila u Ukrajini.

“Šalju civile, ali i ljude u uniformama na sever i naoružavaju Srbe vatrenim i drugim oružjem, kako bi bili spremni da se odbrane od navodnih albanskih napada”, rekao je Tači.

On je pozvao kosovske Srbe da, kako je rekao, ne potpadnu pod uticaj i ne postanu žrtve nacionalističke politike Beograda, “koja je i ranije nanela veliki bol Srbima”.

“Umesto poziva iz Srbije na rat, pozivam kosovske Srbe na mir i dijalog. Umesto poziva na etničke i teritorijalne podele ja ih pozivam na učlanjenje u NATO i Evropsku uniju”, poručio je predsednik Kosova.

Izvor: Beta, N1

Comments