Rakić:Prvo pešačka zona, pa saobraćaj preko mosta

Otvaranje glavnog ibarskog mosta u Mitrovici za saobraćaj, koje je prema sporazumu iz Brisela predviđeno za 20. januar, odloženo je do daljeg nakon što su zbog izgrađenog zida sa severne strane mosta, obustavljeni radovi na izgradnji pešačke zone u Severnoj Mitrovici.

Kosovsko Ministarstvo prostornog planiranja i životne sredine izdalo je naredbu da se obustavi izgradnja zida, a time i radovi na revitalizaciji mosta sa severne strane.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić napominje da most na Ibru neće biti pušten za saobraćaj, sve dok se ne izgradi i pešačka zona. On očekuje da nadležno kosovsko ministarstvo izda dozvolu za redizajniranje potpornog zida, kako bi se nastavili radovi na izgradnji pešačke zone.

Rakić u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2, tvrdi da je Briselskim sporazumom predviđeno da opština Severna Mitrovica odlučuje o izgradnji i dizajnu pešačke zone.

“Ne vidim razlog zašto Skupština Kosova usvaja rezoluciju kojom se traži uklanjanje zida ili izgradnja nečeg drugog, jer o dizajnu pešačke zone odlučuje opština Severna Mitrovica. Ono što je dogovoreno u Briselu prevazilazi sve pravne mere, tako da Skupština Kosova u ovom slučaju nema nikave ingerencije kada je u pitanju most ili pešačka zona”, kaže Rakić.

Rakić ocenjuje da vlasti iz Prištine politizuju revitalizaciju mosta u Mitrovici, zbog čega, kako kaže, ispaštaju građani i Južne i Severne Mitrovice.

“Sva ova priča koja se ovih dana čuje oko zida je želja da se optuži jedna strana za nepoštovanje dogovora, kako bi most 20. januara bio otvoren za saobraćaj i kako bi se u tom period završila i pešačka zona u ulici Kralja Petra Prvog. Opet je politika iznad svega, a građani Severne i Južne Mitrovice trpe. Pozivam sve strane da smire tenzije i da krenemo sa izvođenjem radova”, naglašava Rakić.

Kosovske vlasti smatraju da je izgradnja zida u Mitrovici u blizini mosta nelegalna, te je rezolucijom, koju su poslanici usvojili u Skupštini Kosova, zatraženo njegovo rušenje. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je u ponedeljak rekao da će zid pored mosta na Ibru u severnom delu Mitrovice, biti srušen do kraja januara.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još