• Početna>
  • Vesti>

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Tražimo miran, dostojanstven život i slobodu kretanja

Srbi sa Kosova i Metohije okupili su se danas u podne u Kosovskoj Mitrovici na protestnom skupu zbog pokušaja ugnjetavanja i zastrašivanja Srba na severu Kosova i Metohije

Protestni skup je održan  kod spomenika knezu Lazaru u prisustvu velikog broja građana.

Okupljenom nerodu obratili su se predstavnici Kancelarije za KiM, lokalnih samouprava, studentskih udruženja kao i predstavnici Srba u prištinskim institucijama.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić poručio je da je  u 21. veku nedopustivo vraćati se na borbu za osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohijij.

“Zato poručujemo da imamo pravo da se krećemo, da samostalno  donosimo odluke koje su pozitivne za društvo  i da radimo u korist svih”, poručio je Spirić.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević istakao je u svom obraćanju da zabrana ulaska voza jeste još jedan pokušaj Prištine da destabilizuje situaciju na severu Kosova i Metohije.

“Ukoliko se ovakav incident  ponovi, mi ćemo zajedno sa našom državom Srbijom da se organizujemo  i zaštitimo svoje domove, svoje živote i živote svoje dece”, poručio je Todosijević.

Ispred studenata, okupljenima se obratio Milan Savić  predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije. On je poručio da demonstracija sile neće ućutkati studente.

“Studenti na Kosovu i Metohiji ne žele ništa više od osnovnih prava koje imaju njihovi vršnjaci u bilo kom delu Evrope.  Želimo pravo na mir, spokojan i bezbrižan život. Apsurdno je da u 21. veku moramo da branimo pravo na železničku liniju do našeg glavnog grada”, rekao je Savić i podsetio da su Železnice Srbije i Vlada ovu liniju  uvele na inicijativu studenata.

Ministar za zajednice i povratak u prištinskoj Vladi Dalibor Jevtić pozvao je na  mir i demokratiju .

“Nismo danas ovde da bismo izgovarali teške reči – ne zato što to ne znamo i ne umemo već  zato što ne želimo da se te teške reči obiju o glavu našim Srbima u Ljevoši,  Osojanu, Peći, Goraždevcu i bilo gde  gde oni žive u velikoj manjini”, rekao je Jevtić.

On je naglasio da je poruka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji da želi mir i slobodu  u svakom smislu.

“Želimo da se slobodno krećemo i  da se naši sunarodnici  slobodno na Kosovo vraćaju. Tu slobodu želimo da branimo na miran i dostojanstven način. Želimo da poručimo da prestanu da nas napadaju i da prestanu da ćute na napade na naše sunarodnike”, poručio je Jevtić i dodao da ćemo se i nadalje braniti na demokratski način.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao  je pred okupljenim građanima da je u Kosovsku MItrovicu iz Gračanice došao jako zabrinut i besan.

“Ozlojeđen sam jer znam da se nakon svih ovih praznika u pojedine kuće u svim onim mestima gde nas je mnogo malo,uselila jeza  koja nam je stiskala srca i pre onog 17. marta,  Neko bi to da ponovi,  Neke vruće glave bi ponovo da se igraju ratnih igara”, upozorio je Stojanović I dodao da nam je dosta i očaja i straha  i pretnji I da tako ne želimo da živimo.

“I danas smo ovde zajedno kao što smo uvek stajali zajedno i kao što ćemo stajati Iubuduće”, poručio je Stojanović.

Ispred Kancelarije za Kosovo I Metohiju građanima se obratio pomoćnik  direktora Kancelarije  Petar  Petković .

On je podsetio da je pravo na slobodu kretanja osnovno civilizacijsko pravo u celoj Evropi, ali da to pravo kada je u pitanju Priština ne važi – ber kada je reč o slobodi kretanja srpskog naroda.

“Kakva je to poruka koju šalje Priština kada na mašinovođu i putnike šalje specijalne sedinice ROSU, gde se postavljaju bombe na pruge i puteve . Juče odlukom premijera taj voz je zaustavljen i zahvaljujući tome danas nemamo sukobe. “, kaže Petković

On je rekao da je naša poruka da 17. mart 2014. više nikada neće moći da se ponovi.

“Neka Priština dobro zna da time što pokušava da zaustavi slobodu kretanja srpskog naroda, neće moći da od srpskih sredina  napravi geta gde bi im valjda odgovarali oni ozloglašeni vozovi koji idu u jednom pravcu”, istakao je Petković.

On je još poručio da je Srbija uvek za mir, za razumevanje  i za to da razum nadvlada ali ,  kako je rekao “branićemo naš narod  jer ćemo time  braniti slobodarski duh našeg naroda”.

“Želim da vam poručim da je država Srbija više nego ikad pre, uz vas sto posto i da brani vaše pravo da živite slobodno i da se slobodno krećete. Braneći vašu slobodu  mi branimo slobodnu Srbiju”, podvukao je Petković.

Prisutnima su se obratili i Zoran Todić, predsednik Privremenog organa opštine Leposavić, načelnik Kosovskomitrovačkog uprvnog okruga Vasa Jelić  i  direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović.

Comments

Pročitaj još