Beograd-K.Mitrovica: Krenuo “Srpski voz”

„Srbija voz“ krenuo je jutros u 8.30 časova iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici.Ovaj voz je značajan za sever Kosmeta, jer se njime Kosovska Mitrovica prvi put od 1999. povezuje sa Beogradom, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poželeo srećan put sa nadom da neće biti nikakvih problema tokom putovanja kao ni na administrativnom prelazu. Đurić je istakao da je ovo provera da li će ova linija biti ekonomski isplativa.

“Ovaj voz je značajan za sever Kosmeta, njime se Mitrovica prvi put od rata povezuje sa Beogradom. U pitanju je najsavremeniji voz, ima i internet, na zahtev studenata. Ovom linijom, Mitrovica se povezuje i sa Kragujevcom i drugim mestima u Šumadiji”, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Komentarišući navode Edite Tahiri, Đurić je upitao “ko uopšte može da nagoveštava kršenje ljudskih prava”. Ističe da je ovo samo produžetak postojeće linije i da bi eventualno zaustavljanje voza predstavljalo kršenje fundamentalnih ljudskih prava.

Voz je iznutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004. a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine.

“Prikazane su freske i ikone koje su deo baštine Uneska. Ideja je da se pokaže šta je naše nasleđe i tradicija”, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Odgovarajući na pitanje da li je ugrožena bezbednost na Kosmetu zbog slučaja Haradinaj, Đurić je rekao da nije dobro što čujemo radikalne izjave prištinskih zvaničnika. Bezbednost niko ne bi smeo da ugrožava.

Dolazak voza u stanicu Kosovska Mitrovica predviđen je za oko 19,30 časova, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Izvor: RTS, TV Most

Comments

Pročitaj još