• Početna>
  • Vesti>

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nema epidemije gripa

U srpskim sredinama na Kosopvu i Metohiji za sada nema epidemije gripa, i trenutno stanje nije alarmantno, kažu epidemiolozi.

Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu poslednje nedelje povećan je na teritoriji Kosova i Metohije, ističu epidemiolozi.

Sve više pacijenata koji se javljaju lekarima sa simptomima karakterističnim za grip.
Pacijenti uglavnom pored povišene telesne temperature, kašlja osećaju i malaksalost. Nadaju se da će nakon terapije zdravstveno stanje biti bolje.

Iako je broj obolelih u porastu, trenutna situacija nije alarmantna i nije reč o epidemiji.

„Na teritoriji severa Kosova i Metohije koja je u našoj nadležnosti broj obolelih kretao se od 80 u prvoj nedelji, do 8. Januara popeo se na 298 obolelih od oboljenja sličnih gripu. Ovaj broj nije konačan jer najverovatnije ima neprijavljenih slučajeva koji se ne javljaju lekaru“, rekao je dr Zoran Vukadinović , specijalista epidemiologije.

On je istakao da se epidemiološka sitaucija na ovom području prati redovno i da su juče uzeti uzorci brisa grla i nosa četiri pacijenata poslati u Institut za virusologiju i imunulogiju “Torlak” u Beogradu.

“Na osnovu njihovih rezultata znaćemo koji tip virusa vlada na ovim prostorima. Na osnovu trenutnih rezultata analize i ukoliko su rezultati Domova zdravlja tačni, situacija trenutno nije alarmantna”, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je napomenuo da ukoliko u uzorcima u “Torlak”-u bude izolovan virus gripa značemo o kom tipu visura je reč.

Kao i kod virusa gripa najvažnija je prevencija.

“Grip je bolest gornjih respiratornih puteva koja kreće povišenom temperaturom, kašalj, curenje nosa, plačna maska, bolovi u mišićima… To su simptomi gripa a period Inkubacije je vrlo kratak – tri do pet dana”, objasnio je Vukadinović i pozvao stanovništvo sa ovim simptomima da se u što kraćem roku javi nadležnom lekaru u Domu zdravlja.

Vukadinović upozorava da je neophodno izbegavati bliske kontakte sa obolelima, redovno pranje ruku, provetravanje prostorija u kojima se boravi, voditi računa o higijeni disajnih puteva i posebno ne uzimati lekove na svoju ruku.

Kod svakog pogoršanja kliničke slike bolesti neophodno je obratiti se lekaru, savet je epidemiologa.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još