• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije osveštao badnjak u hramu Svetog Dimitrija

Episkop raško-prizrenski Teodosije večeras je u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici osveštao i prisustvovao paljenju badnjaka.

Vladika Teodosije je rekao je celivanje badnjaka simbol odavanja pošte Gospodu Isusu Hristu.

„Odajemo čast i slavu onome koji je došao u ovaj svet da ponovo uzdigne čoveka sa zemlje na nebo, iz smrti u život. Neka je blagosloveno Badnje veče, neka je blagosloven Božić  i ove godine.  Neka  nam gospod Hristos donese mnoge darove u naše domove, u ovaj grad, u ovu eparhiju, na naše stradalo Kosovo i Metohiju, i u sve domove širom sveta gde se proslavlja Bogomladenac Hristos. Neka nas Gospod ujedini u slozi i njegovoj ljubavi” rekao je vladika Teodosije.

Predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je izrazio nadu da će ovo Badnje veče učvrstiti zajedništvo i istrajnost za opstanak na prostorima Kosova i Metohije.

“Značajno je i bitno da je vlada Republike Srbije prisutna ovde, znamo da će tako biti i u narednom periodu. Moramo imati više razumevanja jedni prema drugima, biti podrška u svemu onome što radimo, a pre svega da očuvamo svoju porodicu i da ujedinjenje na svim frontovima bude svakako zastupljeno” kaže Spirić.

Dejan Pavićević, oficir za vezu u Prištini, je istakao će Božićne praznike provesti na Kosovu i Metohiji.

“Napolju je hladno ali oko srca nikad mi nije bilo toplije. Božić se dočekuje sa svojim najmilijima, zato sam ja odlučio da ovaj Božić dočekam ovde na Kosovu i Metohiji. Večeras sam ovde, u Kosovskoj Mitrovici, sutra na jutarnjoj liturgiji biću u Prištini pa posle u Prizrenu”.

Takođe se osvrnuo i na jučerašnje otkazivanje dolaska  predsednika Tomislava Nikoloća.

“Kako predsednik, tako i predsednik vlade će, nadam se, svim srcem biti uz ovim narodom na Kosovu i Metohiji. ovo je najradosniji praznik, danas se šalju poruke mira. Možda bi bilo licemerno da čovek kaže nešto što bi pomislio da kaže u ovoj situaciji. Danas ćemo odavde slati samo poruke mira. Nadamo se da će ova godina biti bolja i da se ovakve stvari nikada neće ponoviti.” kaže Pavićević.

Osveštanju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a nakon paljenja badnjaka, tradicionalno je ispaljen I vatromet.

Comments

Pročitaj još