• Početna>
  • Vesti>

Još jedan napad na raseljene Srbe u Đakovici, ministar Jevtić osudio napad

Srbi raseljeni iz Đakovice napadnuti su u tom gradu, kada su autobusom ulazili u dvorište pravoslavne crkve. U napadu kamenicama polomljeno je staklo autobusa. Ulazak u crkvu raseljenima je omogućen uz jake policijske mere.

Pre dolaska raseljenih u crkvu, kosovska policija je uhapsila nekoliko Albanaca, koji protestuju zbog njihovog dolaska i posete pravoslavnoj Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici.

Protest je organizovan u takozvanoj “srpskoj ulici” u Đakovici, u neposrednoj blizini kapije dvorišta pravoslavne crkve. Policija obezbeđuje ulaz u crkvu, u kojoj žive i služe četiri monahinje.

Među učesnicima protesta su i predstavnice organizacije “Majke Đakovice”, koje i dalje tragaju za članovima svojih porodica, ubijenim tokom sukoba 1999. godine na Kosovu.

Demonstranti tvrde da među raseljenima ima i onih koji su u Đakovici počinili zločine.

Predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice Đokica Stanojević međutim demantuje tvrdnje demonstranata i ističe da se među raseljenima koji hoće da posete crkvu nalaze Srbi koji su živeli u tom gradu do 1999. godine.

Stanojević, koji je u grupi raseljenih, kaže da oni žele da se vrate u svoje kuće i na imanja koja još nisu prodali.

“Danas, naša namera je da obiđemo pravoslavni hram i unesemo badnjak, i ništa drugo. Nismo došli nikoga da provociramo, niti da ih izazivamo. Došli smo u svoju crkvu”, rekao je Stanojević RTS-u.

Ministar za povratak Dalibor Jevtić osudio napad

Posle današnjeg napada na raseljene, napada koji se događa na veliki verski hrišćanski praznik, postavlja se samo jedno logično pitanje: Gde je granica tolerancije?

Takođe postavlja se pitanje a koji su sada izgovori i odgovori na pitanja zašto neko brani Srbima, raseljenima, da na nekoliko sati posete svoju rodnu Đakovicu? Pitanje postavljam onima koji treba da obezbede mir, slobodu kretanja, onima koji treba da na Kosovu obezbede vladavinu prava a ne ulice.

U danima kada treba da slavimo i radujemo se obeležavanju najradosnijeg Hrišćanskog praznika, rođenje Hristovo, u 21. veku u srcu Evrope, posle Mušutišta još jednom nam se dešava napad na stare i decu, na one koji su već 18 godina van svojih domova, koji su samo hteli da se u crkvi pomole i obeleže praznik.

Veoma sam zabrinut poslednjim događajima i današnji napad na raseljene, pred Božić, posebno ostavlja jedan loš osećaj ali i pitanje kada će se prestati sa sukobima, netolerancijom, napadima i svemu onome što ugrožava mir i stabilnost?

Pozivam i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu na reakciju i jasan stav povodom današnjeg napada.

Na kraju, znam da će oni najhrabriji i uporni, raseljeni koji su i danas bili u Đakovici, biti još hrabriji i uporniji i da nikada ne odustanu od namere da jednog dana ponovo budu u svojim domovima, u svojoj Đakovici. Ta upornost neka bude jedino a ja sam siguran i najjače ”oružje” u borbi za povratkom.

Izvor: RTS i TV Most

Comments

Pročitaj još