Patrijarh: Molimo se za raspeto Kosovo i Metohiju

Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima povodom Božića da se raduju i množe kako bi napunili zemlju i poželeo da Bog da da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života.

“Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečija igra. Sveto Jevanđelje nas upravo i podseća na to da, ako se ne obratimo i ne postanemo bezazleni kao deca, nećemo ući u Carstvo nebesko. Zato je Božić praznik i naše dece, praznik mladosti i večne budućnosti”, naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici.

“Pozdravljamo božićnim pozdravom svu našu duhovnu decu u Otadžbini i rasejanju i pozivamo ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića. Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao “grdnim sudilištem”. Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim”, kaže patrijarh.

“Hristos je isti danas, juče i doveka”, naveo je i dodao da je srpski narod – narod Božića i da će dok je Srba, biti i Kosova i Metohije.

Srpski narod je narod Svetoga Save, narod svetog cara Lazara Kosovskog i svih ostalih mučenika i novomučenika, koji u zla vremena postradaše, kao vitlejemska deca za istinu i pravdu Božiju, naveo je.

“Njihove žrtve se sećamo i molimo ih da nas u nebeskom Vitlejemu pominju u svojim svetim molitvama, da bismo bili dostojni svojih svetih predaka, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle”, istakao je patrijarh Irinej.

Božić nam, ističe, otkriva cilj i smisao našeg života na zemlji i zato Božić zaista jeste “dan koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu”.

“Božić nam ukazuje i na svetinju ljudskog života. Ovaj praznik nas poziva na oboženje, a ne na uništenje, na služenje životu, ne samo biološkom već i večnom, a ne na robovanje smrti…Svemu je od Boga darovan život, a posebno ljudskom biću koje je u Hristu ikona Boga Živoga”, naveo je prvojerarh SPC.

Kako je naglasio, Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov:

“Rađajte se i množite i napunite zemlju”, poručio je patrijarh Irinej uz tradicionalni pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi – Blagoslovena nova 2017. godina”.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još