• Početna>
  • Vesti>

Nikolić: Na Kosovu ću biti bezbedan koliko i Srbi koji tamo žive

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji će sutra, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, prisustvovati obeležavanju Badnjeg dana, izjavio je da će biti bezbedan koliko i Srbi koji tamo žive.

Nikolić je pred odlazak na Kosovo i Metohiju, u Štrpce, kazao da će, “ako i kada pređe Merdare, tamo biti bezbedan toliko koliko su bezbedni Srbi koji tamo žive.

– Dužan sam i hoću da sledim njihovu sudbinu. Ako bih kao predstavnik svih građana ignorisao tu obavezu Srbija bi nosila težak greh i teret za sva vremen – rekao je Nikolić za “Sputnjik”.

On je rekao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će učiniti sve da ta veštačka tvorevina, koju podržavaju i na njoj bjesomučno insistiraju neke države sa Zapada i neke islamske države, ne postane članica UN.

Naveo je da Beograd razgovara sa privremenim institucijama u Prištini u želji da svim građanima Kosova i Metohije, prvenstveno Srbima, obezbedi bolji život i potpunu bezbednost.

– Zbog toga smo privremenim institucijama, kao suštinskoj autonomiji, prepustili veliki broj nadležnosti, u skladu sa Ustavom i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. Ako nema Zajednice srpskih opština nema ni daljih razgovora – rekao je Nikolić.

On je napomenuo da najveći broj nadležnosti prepuštenih Prištini mora da bude prenesen na Zajednicu srpskih opština.

– To je uslov za dalje pregovore, a potpisano je i garantovano Briselskim sporazumom – rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić će posetu Štrpcu početi u zgradi opštine u 8 sati sastankom sa političkim predstavnicima Srba na KiM.

Predsednik Srbije zatim će prisustvovati Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Nikole, nakon čega je u porti crkve predvidjeno obraćanje okupljenim meštanima.

Posetu Štrpcu predsednik Nikolić završiće obilaskom predškolske ustanove „Šarsko lane“, saopštila je vladina Kancelarija za U kosovskom MUP-u za Tanjug su naveli da je predsedniku Srbije “dozvoljena poseta”.

Komandir policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović izjavio je Tanjugu da još nemaju zvaničnu informaciju o dolasku Nikolića i da je očekuju u toku dana.

 

Izvori: Blic, Tanjug

Comments

Pročitaj još