Tanasković: Ulazak Kosova u Unesko bi imao nesagledive posledice

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković upozorio je da bi, ukoliko Kosovo kojim slučajem postane članica Uneska, to imalo nesagledive posledice po srpski identitet i kulturno nasleđe u pokrajini.

U intervjuu za Jedinstvo, Tanasković je rekao da bi se u tom slučaju u dokumentima te organizacije naši srednjovekovni spomenici, crkve i manastiri, vodili kao kulturna dobra na teritoriji “države Kosovo“, a ne više Srbije”.

To, kako objašnjava, ne bi automatski značilo promenu vlasništva nad predmetnim kulturnim dobrima, ni njihovo proglašavanje albanskima u kulturnoistorijskom smislu, na šta se obično misli kad se u javnosti pomalo panično najavljuje „otimanje“ srpske kulturne baštine na KiM.

Međutim, počela bi nova faza planskog “kontekstualnog pritiska” na srpsko kulturno i duhovno nasleđe, i same temelje srpskog identiteta – sa nesagledivim posledicama, rekao je on.

Tanasković je upozorio na to da je cinično i smešno uopšte govoriti o nekoj boljoj zaštiti toga nasleđa, što kao argument u prilog prijema „Kosova“ rado ističu vlasti u Prištini i njihovi zagovornici u međunarodnoj zajednici.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da srpska kulturna baština na Kosovu dobije eksteritorijalnost, istakao je da zna da je bilo ideja da se status naše kulturne baštine na KiM funkcionalno i trajno reši uvođenjem nekog vida eksteritorijalnosti, po modelu Atosa, i da su pojedinci čak pominjali i Jerusalim, Vatikan, ali da za to nema realnih uslova.

“Mislim da za to nema realnih uslova, jer bi svako takvo rešenje kao premisu podrazumevalo postojanje nezavisne države „Kosovo“, u čijim okvirima bi eksteritorijalnost bila uspostavljena, bilateralno dogovorena, a međunarodno garantovana”, rekao je on.

Za Srbiju je nezavisnost „Kosova“ neprihvatljiva i ona s njim ne može ulaziti ni u kakve međudržavne aranžmane, naglasio je Tanasković.

Foto: Tanjug

Comments