Đurić: Ubedljiva većina Srba sa KiM uzsvoju državu

Ubedljiva većina poslanika se ogradila od onih koji su pokušali da trguju sa Isom Mustafom, što govori da među predstavnicima Srba prevladava jedinstvo, rekao je za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Posle oštrih reči koje su prethodnih dana razmenili predstavnici Srba s Kosova, u toku je preispitivanje i popravni rok u kojem bi trebalo da se, kako je rečeno, povuku štetne odluke.

Od zahteva upućenog predstavnicima Srba na Kosovu da povuku sve štetne odluke prošla su dva dana. Do isteka roka ima još četiri.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je ubedljiva većina Srba na Kosovu uz svoju državu i svoj narod i podržava nastojanja Beograda da održi celovitost svoje zemlje.

“Sa druge strane, mi smo ovde kao princip uspostavili da je potrebno jedinstvo srpskom narodu i ne smemo da dozvolimo da postanu predmet političke trgovine i da postanu moneta za potkusurivanje albanskih partija. To je i glavna poruka sastanka sa premijerom Vučićem, koji je pozvao na jedinstvo i suprotstavio se pokušajima trgovine srpskim glasovima u pokrajinskom parlamentu”, rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Od predstavnika Srba očekuje da prevladaju razum i jedinstvo.

“Ako vam kažem da je devet od deset gradonačelnika stalo uz Vladu Srbije, ubedljiva većina poslanika se ogradila od onih koji su pokušali da trguju sa Mustafom, to govori da među predstavnicima Srba prevladava jedinstvo i želja da se ostane sa Srbima i u Srbiji”, rekao je Đurić i dodao da očekuje da će i kod Albanaca prevladati razum i da neće od srpskog učešća u vladi u Prištini “pokušati da prave dekoraciju i da postavljaju svoje marionete”.

Edita Tahiri je ponovila da je uslov za formiranje Zajednice srpskih opština rušenje potpornog zida na mostu na Ibru. O tom pitanju će se izjasniti i poslanici, a i predsednik skupštine Kadri Veselji kaže da će srušiti taj zid ako to ne učine lokalne vlasti.

“Tri godine prstom nisu mrdnuli u formiranju ZSO, iako je to njihova ključna obaveza iz Briselskog sporazuma. Sada se čude što neko preuzima inicijativu. Nećemo da čekamo večno i ako oni nisu spremni da bilo šta urade po tom pitanju, naravno da ćemo podržati formiranje ZSO koje i sami predstavnici Srba hoće da formiraju ako Priština ne bude sprovodila svoje obaveze”, poručio je Đurić.

Zaprepašćen je, kaže, time što se parlament u Prištini bavi zidom. “Parlament u Prištini, kao da su skandinavski parlament, bave se time da li će zid biti visok 40 ili 80 centimetara. Srbi žele ZSO i priča o komunalnom problemu ne može to da promeni. Naši predstavnici će ući u to ako Priština ne bude htela da sprovede sporazum”, ponovio je Đurić.

Sporazumom su definisana prava i nadležnosti ZSO i tako će i biti uspostavljena, istakao je direktor Kancelarije. “ZSO će biti uspostavljena sa svim pravima i ni za jotu manje od omogućenog sporazumom, a to je širok spektar nadležnosti gde ZSO odlučuje o pitanjima značajnim za život, bezbednost, informisanje, prostorno planiranje. I to sporazumi omogućavaju”, objasnio je Đurić.

Ukazao je i na “napade domaće kvaziopozicije” koji podržavaju politiku Vuka Jeremića i Borisa Tadića koji su, kako kaže, doveli do toga da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova bude od Suda pravde proglašena da nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. “Umesto da formiraju ZSO, lažni nacionalisti pokušavaju da podrže albanske stavove”, rekao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Đurić je rekao da mu Miša Vacić nije savetnik, ali da radi u Kancelariji za KiM.

Izvor: Tanjug

Comments