• Početna>
  • Vesti>

Novogodišnji koncert KUD “Zvečan”: Najbolji ambasadori, čuvari tradicije i kulture

Novogodišnji koncert Kulturno umetničkog društva “Zvečan” održan je po prvi put večeras u  prepunoj sali Domu kulture “Trepča” u Zvečanu.

Čuvari  naše tradicije I kulture, od najmlađih do onih najstarijih, igrom i pesmom  prošetali  su sve prisutne kroz celu našu lepu Srbiju, a publika nije štedela dlanove  tokom celog  koncerta.

Na novogodišnjem  koncertu nastupili su  ansambli svih generacija,  kao I vokalna solistkinja  KUD-a “Zvečan” Desanka Vuksanović.

Predsednica  KUD “Zvečan” Jelena Đurić  je istakla da  po prvi put da KUD “Zvečan” organizuje novogodišnji koncert . Do sada je to  uglavnom bio godišnji koncert u aprilu ili maju, međutim, odlučili su  da je ipak  publika zaslužila da ih vide I pred sam kraj 2016.godine.

“Mislim da je novogodišnji koncert bio pravi pogodak i za našu publiku koja je pozdravila sve naše folklorne grupe, od najmlađih iz škole folklora  predškolske ustanove “Lane”, do onih najstarijih.  Prezadovoljna sam I nadam se da će KUD “Zvečan”, uz zaista punu podršku I opštine Zvečan, ali I kombinata Trepča koji zaista ima razumevanja za sve naše aktivnosti, nadam se da će svi oni I dalje biti uz nas, da ćemo lepo sarađivati I da ćemo još mnogo toga lepog prirediti našoj publici” – kazala je Đurić.

Ona je istakla da je ova godina za KUD bila dosta uspešna – pripremni ansambl je u Kraljevu na Dečjoj smotri folklora među 60 kulturnoumetničkih društava osvojio četvrto mesto, nakon toga, u Zubinom Potoku osvojili su prvo mesto, kao I u Dragancu, imali su i neke lepe humanitarne akcije, zatim tradicionalnu, jubliranu 20. likovnu koloniju Sokolica, završavaju  ovim novogodišnjim koncertom.

U narednoj godini očekuju nas brojne aktivnosti, kazala je Đurić, uz napomenu  da kao veliki problem ostaje nedostatak prostorija.

Nadam se da ćemo zajedničkim snagama I sa predsednikom Privremenog organa I sa gradonačelnikom učiniti da oni konačno dobiju ono što zaslužuju – zaključila je Jelena Đurić.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević   istakao je da su članovi KUD-a “Zvečan” najbolji  ambasadori svoje opštine , uz obećanje da će lokalna samouprava nastaviti da  podržava njihov rad.

“Izuzetno smo ponosni na KUD “Zvečan”, oni su naši najbolji ambasadori I predstavnici ne samo na Kosovu  I Metohiji  I u Srbiji, nego I u svetu I na najbolji mogući način predstavljaju svoju opštinu. Lokalna samouprava se u prethodnom periodu trudila koiko je mogla, u okviru svojih mogućnosti, da pomogne rad KUD-a, rade u veoma otežanim uslovima, nemaju adekvatan prostor za probe, bio je veliki problem sa nošnjama koji smo rešili. Ostaje naše obećanje da ćemo I u budućem periodu da se potrudimo da KUD zasija u još lepšem sjaju” – podvukao je Todosijević.

“U martu sledeće godine biće obeleženo 50 godina postojanja KUD “Zvečan” I ne mogu da ovom prilikom ne pomenem I čoveka koji nazalost više nije sa nama, čovek koji je, mogu slobodno reći dao pečat ovom KUD-u, to je naš Frenki, u čiju čast će verovatno u martu I biti obeleženo 50 godina rada I postojanja KUD-a “Zvečan”” – rekao je predsednik Privremenog opštinskog organa.

KUD “Zvečan”  jedno je od starijih KUD-ova na prostoru Kosova i Metohije. Osnovano je 1967.godine pod nazivom “Jedinstvo”. Ubrzo menja naziv u KUD “Trepča”, a od 1995. godine radi kao KUD “Zvečan”.

Društvo je imalo razne uspone i padove da bi se 2008. ponovo aktivirao ansambl veterana, dečji i izvođački Ansambl. Jedino je društvo na teritoriji Kosova i Metohije koje ima sve tri sekcije. Takođe je jedino društvo na Kosmetu koje je organizator Kulturne manifestacije “Likovna kolonija Sokolica”.

Pokrovitelji koncerta  bili su  Opština Zvečan i RMHK „Trepča“.

Izvor: Kontakt Plus radio

Comments

Pročitaj još