Humanitarna akcija za decu sa Kosova i Metohije

“Svi ideali ne vrede suze jednog deteta” naziv je humanitarne aukcije koju su umetnici iz Beograda, Sarajeva i Hrvatske upriličili za ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji.
Na predlog kolega, dugogodišnjih hroničara zbivanja na prostoru južne srpske pokrajine, novinara JP Mreže Most, odlučeno je da prihod koji bude sakupljen ovom humanitarnom akcijom bude ravnomerno rasporedjen najugrooženijim porodicama srpskih sredina na Kosovu i Metohiji.

Filip Jovanović (Beograd) će slikati na licu mesta monohrom Beograda (ulje na platnu) pred publikom i učesnicima aukcije, dok će Jelena Kesser (Sarajevo) i Duško Šibl (Zagreb) izložiti svoja dela „Suza tihe radosti“ i „Ples“.

Prihod od aukcije namenjen je socijalno ugroženim porodicama sa Kosova i Metohije koje su na rubu egzistencije: Porodici Miladinović iz Potkomlja (Opština Leposavić) – petočlana porodica, majka sa četvoricom sinova, tragičnih sudbina i bez krova nad glavom. Žive u dva kontejnera koja su dobili od KFOR-a. Porodici Perić iz Raniluga (Opšina Kosovska Kamenica) – osmočlana, povratnička porodica koju čine roditelji i šestoro dece, kao i porodicama Trajković iz Sušice, Petrović iz Gračanice i porodici Stevanović iz Vrbeštice.

“Umetnost najdublje oseća i empatiše, oslikva ili kazuje ljudske boli i patnje. Ovo nije niti će biti prva ni poslednja akcija ove prirode, naš je cilj da pokažemo da postoji neko ko misli i pokušava da ublaži najveće ljudske patnje savremenog čovečanstva, kako bismo opravdali smisao postojanja umetnosti uopšte”, napominju slikari, učesnici ove humanitarne akcije.

Direktor JP ,,Mreža Most,, Sladjana Ivančević ovim povodom izjavila je da je veoma ponosna što su se veliki slikari iz Zagreba i Sarajeva, kao i iz Beograda obratili njihovoj medijskoj kući i ukazali im poverenje da oni predlože porodice sa Kosova i Metohije.

,,Zahvaljujući našim novinarima iz Tv Most, Tv Puls, RTV Centra Gračanica i Radija Kosovske Mitrovice, koji godinama prate teške sudbine pojedinih porodica na KiM, izveštavaju o tome i na taj način pomažu, bili smo spremni da odgovorimo ovom vaznom zadatku. Sigurna sam da je ovo samo početak jedne uspešne saradnje u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija, a humanost umetnicima nikad nije nedostajala. Ovo veče i humanitarna aukcija slika to dokazuje,, istakla je Ivančević.

TV MOST

Comments

Pročitaj još