• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Katanac na Hram Hrista Spasa poruka Srbima da njihova religija i kultura nisu dobrodošle na Kosovu i Metohiji

Oni koji su stavili katance na Hram Hrista Spasa u Prištini još jednom su pokazali kakvom vrednosnom sistemu pripadaju, a taj sistem je nedvosmisleno anticivilizacijski i antievropski, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

“Jasno je da se iza neovlašćenog zaboravljivanja sabornog pravoslavnog hrama u Prištini krije nastojanje da se potpuno izbrišu svi tragovi postojanja srpskog naroda u tom gradu, u kojem je, podsetiću, do 1999. godine živelo više od 50 hiljada Srba.

Međunarodna zajednica ne sme da dopusti da nasilničkim uzurpiranjem hrama Srpske pravoslavne crkve i simbolički bude okončano brutalno etničko čišćenje Srba iz Prištine i obesmišljeno svako nastojanje da se na Kosovu i Metohiji stvori makar zametak multietničkog društva.

Srbima na Kosovu i Metohiji je upućena jasna poruka da njihova kultura i religija nisu dobrodošli na Kosovu i Metohiji. Ovim činom je još jednom potvrđen i besmisao nastojanja samoproglašenog Kosova da postane članica Uneska, jer kulturna baština se ne štiti paljenjem ili stavljanjem lanaca i katanaca.

Slučaj Hrama Hrista Spasa u Prištini je ogledni primer sposobnosti jednog političkog establišmenta da brine o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini, a on je ovime još jednom pokazao da to niti može, niti želi” navodi Đurić u saopštenju.

Comments

Pročitaj još