• Početna>
  • Vesti>

NVO Udruženje poslovnih žena: Ekonomsko nasilje nad ženama su modrice na duši

Nevladina organizacija  “Udruženje poslovnih žena” organizovala je danas u Kosovskoj Mitrovici  Sajam stvaralaštva i javnu debatu na temu ekonomskog nasilja nad ženama.

“Danas ovde imamo dvadeset žena – izlagača, imamo i žene Turkinje, Albanke,  Na javnoj debati imamo žene iz sfere politike,  iz Kancelarije za ekonomski razvoj, imamo i punu podršku lokalne samouprave , odbornica na čelu sa Adrijanom Hodžić.  Dvako prepoznaje taj problem  koji žene imaju i koji je gorući  i koji treba zajedno da rešimo”, kaže direktor ove nevladine organizacije  i dodaje da su žene u seoskim sredinama  posebno ekonomski degradirane iako su po nepisanom pravilu sve odreda izuzetno  sposobne sa izraženim preduzetničkim duhom.

Veliki je problem kaže Miloševićeva što žene preduzetnici nisu prepoznate od strane donator pa teško ostvaruju pravo na kredite I donacije.

“Ovih šesnaest dana aktivizma, mi nemamo modrice na telu ali imamo modrice na duši koje nisu vidljive spolja ali ih nosi svaka žena i ta priča treba da dopre do svake žene na severu Kosova”, kaže Miloševićeva.

Na Sajmu je uglavnom  bilo žena-izlagača  ručno rađenih odevnih predmeta, nakita I prehrambenih proizvoda.

Ivana Dobrić i Milijana Pantić iz NVO Inspiracija došle su da podrže ovaj događaj.

“Mi izlažemo ručno pravljene predmete uglavnom od reciklirajućih materijala. Tu su i heklani grejači za šolje i  heklani nakit”, kažu ove dame i napominju da od ovog posla ne može da se preživi ali imaju nadu da će se situacija jednog dana promeniti.

img_8596

Comments

Pročitaj još