• Početna>
  • Vesti>

SDP: Međunarodne i kosovske institucije da prouče šta znače ljudska prava

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska inicijativa SDP  upozorila je da se na Kosovu i Metohiji vrlo malo pažnje posvećuje svemu onome, što čini ljudska prava.

“Svedoci smo da je u proteklom periodu celokupno društvo izloženo različitim vidovima diskriminacije, koje kosovske institucije ne sankcionišu. Nažalost, Srbi su i dalje ugroženi i to vrlo često, samo zato što su pripadnici naroda, koji se na ovim prostorima sistematski diskriminiše. Puno je onih koji još uvek nemaju pravo na slobodu kretanja, na upotrebu svog jezika, pravo na rad, na svoju imovinu. Srbi, kako pojedinci, tako i čitava zajednica su izloženi šikaniranju, koje se ne kažnjava”, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz SDP-a podsećaju da su i njihovom lideru  Oliveru Ivanoviću više puta uskraćena prava  koja kao pritvorenik ima.

“ On, kao jedan od boraca za ljudska prava svih na Kosovu i Metohiji, bez obzira na nacionalnu pripadnost, izložen je političkom procesu, koji ugrožava njegovo zdravlje, kao i njegovo zalaganje da se izgradi društvo koje bi poštovalo ljudska prava”, kaže se u saopštenju.

Iz SDP-a apeluju na predstavnike međunarodne zajednice i kosovskih institucija da još jednom prouče šta znači poštovanje ljudskih prava i šta sve potpada pod tu kategoroju.

“Zahtevamo da se zauzmu za njihovo poštovanje, a da sve one koji ih krše osude na zaslužene kazne. Na Kosovu i Metohiji, ugroženi su svi ljudi, jer se zakoni vrlo malo ili uopšte ne poštuju, a u takvoj situaciji tzv. obični građani nemaju šanse da se izbore sa sistemom”, zaključuju iz SDP-a.

Comments

Pročitaj još