• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici završen GRAFEST,najbolji dokumentarac Jasmine Stojković

Dodelom priznanja autorima najboljih dokumentarnih filmova sinoć je završen 5. Grafest. Dokumentarac novinarke Jasmine Stojkoviće proglašen je za najbolji na ovogodišnjem festivalu u Gračanici.

U konkurenciji 13 dokumentarnih filmova i kratkih tv formi koji su prikazani tokom tri dana festivala, žiri je proglasio najboljim ostvarenje “Na putu za povratak”, novinarke Jasmine Stojković i televizijske produkcije Centar iz Gračanice.

“Na putu za povratak” je priča o pokušaju raseljenih Srba da se vrate u Mušutiše. Sprečavanje njihovih komšija Albanaca u tome je za autorku ovog filma jedna vrsta zločina.

“Kada nekome uskraćujete osnovno ljudsko pravo na imovinu, pravo da se slobodno kreće i da bude na svome to jeste jedna vrsta zločina. Nažalost glavna preokupacija nas novinara je ta kosovskometohijska realnost, jedna zbilja u kojoj su narušena mnoga ljudska prava Srba”, kaže Jasmina Stojković.

Druga nagrada na ovogodišnjem Grafestu pripala je Bojanu Antiću, novinaru RTV Puls iz Šilova za film “Časni krst u Jovića”, a treća Žarku Joksimoviću za dokumentarac “17 godina posle – Velika Hoča”, u produkciji RTK2.

Prema rečima jednog od članova žirija Predraga Radonjića i ove godine su nagrađeni filmovi koji odražavaju realnost u kojoj žive Srbi na Kosovu.

“Mislim da ovaj festival na neki način ima tu svrhu. Ovde su prisutni lokalni autori, lokalne teme i mi smo gledali da u tom smislu i kontekstu radove koji su izabrani budu autentična svedočanstva koja pored estetskih kriterijuma imaju i taj moment trajnog svedočenja”.

Za predsednika žirija, reditelja Danila Bećkovića Grafest predstavlja veliki značaj i za publiku i za profesionalce koji se bave dokumentaristikom. Iako je pohvalio autore za novinarsku hrabrost i profesionalizam, Bećković sugeriše da bi takmičari u budućnosti trebalo da obrate više pažnje na tehničke momente.

“Ja shvatam da je to jednim delom i posledica tehničkih uslova koje imaju lokalni mediji ali sa jednim podizanjem tehniče i zanatske lestvice poruka koja stiže sa Kosova i Metohije bi mogla da ode mnogo dalje. To je nešto što je jako važno i na šta bi trebalo obratiti pažnju u budućnosti”, smatra Bećković.

Osim takmičarskog dela, publika u Gračanici je na festivalu mogla da vidi i dokumentarne filmove međunarodnih nagrađivanih autora. Ove godine fokus je bio na ženskom pogledu na film.

Organizator međunarodnoh festivala Grafest je Dom kulture u Gračanici, a pokroviteljli su bili Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Izvor,Tv Most

Comments

Pročitaj još