Otvorena izložba slika „Omaž Mladenu Popoviću“

U studentskom domu broj 6, sinoć je organizovana izložba slika pod nazivom „Omaž Mladenu Popoviću“. Na otvaranju izložbe govorili su Aleksandar Mašković, upravnik studentskog centra „Priština“ sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pesnik Milan Mihajlović, kao i urednik i direktor u Pokrajinskog kulturnog centra Priština sa sedištem u Leposaviću Nikola Bradić, odnosno Miroljub Savić.
Nikola Bradić je rekao da je Mladen Popović svojim delom zadužio ovaj grad, ali i da se grad odužio ovom slikaru.
„Mladen Popović je značajno uticao na likovni klub „Trepča“, odnosno na osnivanje tog kluba koji je 1963. godine osnovan ovde u Kosovskoj Mitrovici, i bio je direktor kolonije koja je takođe ovde zaživela 1972. godine. Dobrim delom je uticao i na stvaranje likovne kolonije na Gazivodama, koja već 12 godina postoji na ovim prostorima. Slike izložene su deo fundusa te kolonije“ rekao je Bradić.

Mladen Popović rođen je u Lokvici kod Prizrena 1929 godine. Pedagošku akademiju, likovni odsek, završio je u Skoplju 1957 godine. Iste godine dolazi u Kosovsku Mitrovicu gde postaje nastavnik likovne kulture u OŠ “Branko Radičević”, a u to vreme bio je jedini stručni nastavnik za taj predmet u gradu. Godine 1963. pokrenuo je rad Likovnog kluba “Trepča”, a takođe je bio i direktor likovne kolonije i direktor Studentskih domova u Kosovskoj Mitrovici.  Veći deo svog životnog stvaralaštva vezao je za Zubin Potok i svoju “Art graveriju Gazivode” koja se tamo nalazi. Godine 2005 pokrenuo je Likovnu koloniju akvarela “Gazivode” koja u kontinuitetu živi do današnjeg dana.
Organizatori omaža su Pokrajinski kulturni centar i Studentski centar Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još