GI SDP zabrinuta za budućnost Srba u Suvom Dolu

Građanska inicijativa SDP izrazila je  danas duboku zabrinutost zbog opasnosti da srpske kuće u selu Suvi do  pripadnu Opštini južna Mitrovica.
“Podsećamo da je Ahtisarijevim planom određeno da bez ikakve logike, linija razgraničenja između severne i južne Kosovske Mitrovice bude povučena tako, da Srbi iz pomenutog sela pripadnu jugu. Naša država je odbacila Ahtisarijev plan i zato sve što proizilazi iz tog plana za nas ne može i ne sme biti prihvaćeno”, stoji u saopštenju za medije.
Iz SDP-a podsećaju da su upravo zbog neprihvatanja tog plana, i pokrenuti pregovori u Briselu, čija je svrha da se implementira ono oko čega se usaglase obe strane.
U saopštenju iz ove građanske inicijatiove navodi se da se pregovori još uvek vode i da će se o razgraničenju dve opštine još razgovarati. Po sporazumu koji je postignut prošle godine, neophodno je da bude dogovoren i potpisan Memorandum o razumevanju između gradonačelnika severne i južne Kosovske Mitrovice, ali to još nije urađeno, ni usaglašeno.
“Međutim, zbog sve češćih izjava predstavnika prištinskih vlasti da se o razgraničenju više neće razgovarati i da je za njih prihvatljivo jedino ono što stoji u Ahtisarijevom planu, razumljiva je zabrinutost Srba koji žive u selu Suvi do. Zato pozivamo nadležne u Opštini severna Mitrovica i Kancelariji za Kosovo i Metohiju da što pre reaguju. Neophodno je insistirati da se u što skorijem periodu pokrenu razgovori o ovoj temi u Briselu. Slučaj Suvog dola je usko povezan sa pitanjem o slobodi kretanja i mosta na Ibru”, kažu u SDP-u.
Takođe, u saopštenju se iskazuje uverenje  da će nadležni shvatiti ozbiljnost situacije i da će uraditi sve što je u njihovoj moći da Srbi iz Suvog dola i u katastru ostanu stanovnici severne Kosovske Mitrovice, kao što je to oduvek bilo.

Comments

Pročitaj još