Đurić: Jedna od ključnih tema sa EU je ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da je jedna od ključnih tema koje delegacija Beograda pokreće u Briselu sa predstavnicima EU, pitanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Đurić maglašava da, iako se na to obavezala na najvišem političkom nivou, Priština još ne želi da razgovara o toj temi.

“Mi ovde ponavljamo predstavnicima EU, koje smatramo primarno odgovornima za sprovođene svih dogovora, da to što se u javnosti ne samo ne govori o ZSO, nego se govori o nekim zajednicama koje prevazilaze granice naše zemlje i nisu ZSO, da to ne doprinosi ni klimi normalizacije odnosa, niti spoštanju tenzija u regionu”, rekao je Đurić.

“Mi kažemo i ovde u Briselu – separatizam ne, saradnja sa Albancima da”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Briselu.

Na pitanje novinara da li ocenjuje da je napredak u dijalogu sa Prištinom dovoljno konkretan da bi Srbija napredovala na polju evrointegracija, Đurić kaže da je on prevashodno usresređen na dijalog i borbu za popravljnje polažaja srpskog naroda na KiM i ne toliko fokusiran na odnose Srbije i EU.

“Naravno da sve ono što se dešava u dijalogu ima veze, zbog stava država članica EU, i sa procesom evropskih interacija. Smatram da je za Srbiju daleko važnije ono što se dešava u samoj zemlji, u pogledu jačanja institucija i popravljanja makroekonomske slike, gde se ostvaruje vidljiv napredak. Evropske integracije Srbije nikada ne bi trebalo da budu samo fokusirane na dijalog Beograda i Prištine”, zaključio je Đurić.

Đurić očekuje da se do kraja nedelje utvrde datumi za početak rada Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i Veća apelacionog suda za zajednice sa srpskom većinom na KiM, kao i da dođe do primene dogovora o telekomunikacijama.

Đurić je novinarima rekao da se poslednja dva dana u Briselu “vode duboko tehnički razgovori” u cilju da se osigura da do kraja nedelje Telekom Srbije na KiM bude u potpunosti registrovan, kako u pogledu prenosa imovine, tako i u pogledu uspostavljanja signala u svim zonama u kojima je to dogovoreno.

Istovremeno, naveo je on, delegacije Beogarad i Prištine razgovaraju i o pravosuđu, odnosno uspostavljanju Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i Veća apelacinog suda koje će obuhvatiti svih 10 opština sa srpskom većinom.

“Očekujem da do kraja ove nedelje budu finalizovani dogovori i utvrđeni datumi za početak rada Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, kao i Veća apelacionog suda”, kazao je direktor Kancelarija za KiM ispred zgrade Evropske službe za spolje poslove, u kojoj se vode tehnički razgovori Beograda i Prištine.

Kada je reč o Telekomu Srbija, naveo je Đurić, “očekujem da budu razrađeni detalji vezani za početak rada novih baznih stanica, kojima će biti pokriven značajan deo teritorije naše južne pokrajine, licenca koja će to da omogući, kao i razmena pisama sa Međunarodnom telekomunikacionom unijom vezano za pozivni broj”.

Iz delegacije Beograd najavljeno je da će razgovori na ekspertskom nivou u Briselu, koji su planirani da traju do srede, verovatno biti produženi.

 

Izvor: Tanjug

Comments