• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici u 2016. prijavljeno 30 slučajeva porodičnog nasilja

U 2016. godini, do ovog momenta,  mitrovačkoj policijskoj stanici prijavljeno je 30 slučajeva porodičnog nasilja što je više nego prošle godine kada se beleži 21. prijava ove vrste.

Ovi podaci izneti su na svečanosti obeležavanja 25. novembra – Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama  koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovicic u organizaciji NVO “Žensko pravo”.

Prema rečima Vesne Krivokapić iz Policijske stanice Mitrovica Sever, to što je broj prijava veći, ne znači da je nasilje u porastu već da se građani češće obraćaju policiji za pomoć.  Ona je istakla značaj Centra za prevenciju i zaštitu  žena od nasilja koji funkcioniše pod okriljem NVO “Žensko pravo” i koji je najznačajniji partner policije u borbi protoiv porodičnog nasilja.

Na skupu je prikazan i film “Nemoj da ćutiš” o radu ovog Centra i njegovoj podršci ukazanoj jednoj našoj sugražanki koja je bila tipična žrtva nasilja u porodici. NJihov cilj je prema rečima direktorice NVO “Žensko pravo” Ružice Simić  da pokažu na primeru da se ovakve stvari dešavaju vrlo blizu nas ako ne i iza komšijskih vrata a da je naša dužnost da vapaj čujemo i prijavimo. Policija dalje postupa u skladu sa zakonom koji predviđa udaljavanje nasilnika i zabranu prilaska žrtvi u određenom roku.

O ulozi žena na mestima odlučivanja i u političkom životu govorila je Danijela Vujičić, odbornica u SO Severna Mitrovica.

Centar za prevenciju i zaštitu žena od nasilja otvoren je neprestano za sve žene – žrtve nasilja  i one im se mogu obratiti u svakom momentu za svaku vrstu pomoći – pravnu, ekonomsku ili psihološku.

Iz Policijeapeluju na građanstvo da ne budu apatični prema porodičnom nasilju već da, ukoliko su svedoci nasilja u svom okruženju, to i prijave na broj 028/192.

Comments

Pročitaj još