• Početna>
  • Vesti>

Obeležen Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice, za Radio KM ključevi novih prostorija

Intoniranjem državne himne otpočela je svečana akademija koja je upriličena povodom 72 godine od oslobodjenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.Ovaj dan je prilika da se oda počast hrabrosti svih koji su se suprotstavili nacizmu a posebno onima koji su u tu borbu za slobodu ugradili svoje živote, poručeno je sa akademije.

“Kada su se borili za slobodu, a sloboda je reč koja mora stalno da bude pominjana i tražena. Kosovska Mitrovica traži potpunu slobodu, teži ka slobodi, a za slobodu se zalaže i naša država i Vlada Republike Srbije. To potvrdjuje i svakodnevno prisustvo vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju na čelu sa direktorom Markom Djurićem, kao i svi ministri i premijer Aleksandar Vučić”, rekao je Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Goran Rakić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice naglasio je da “je ovo prilika da se prisetimo svih onih koji su svojim žrtvama doprineli da sada stojimo čvrsto i da u budućnost gledamo kao šansu za stvaranje svih neophodnih standarda za normalan život na ovim prostorima”.

Tradicija slobodarskog duha i danas živi na ovim prostorima. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić istakao je da bi posebno trebali da budemo ponosni što smo mi kao Srbi zajedno sa našom braćom bili na strani pobednika.

On je dodao da je naša dužnost da se sećamo i pamtimo, ali i pitamo – jesmo li dostojni visokih standarda koje su nam ostavili naši preci.

“Naš odgovor svim onima koji Srbima na Kosovu i Metohiji žele da oduzmu slobodu, koji sanjaju o tome da Srba na Kosovu i Metohiji u budućnosti ne bude, biće uvek isti kakav je kroz istoriju bio i kakvim su nam ga ostavili naši preci., istovremeno poručujući da mi želimo ravnopravnost, normalne odnose sa svima, ali i da smo iznad svega ponosni na našu borbu za slobodu. Da smo mi narod koji ima razloga da gleda u prošlost da bi snažnije, hrabrije i samouverenije gledao u budućnost”, rekao je Djurić.

On je podsetio da se srpski preci nisu libili da za ideale slobod svih ljudi koji su želeli slobodu na ovim prostorima polože svoj život.

“Možemo sa ponosom da kažemo da danas svi antifašisti Kosovske Mitrovice, Srbije ponosno stoje, radosni što 72. godišnjicu slobode dočekujemo na način na koji sami želimo razmišljajući i sanjajući svoju budućnost onakvom kakvom je mi želimo, spremni da našu budućnost gradimo na istim principima slobodarskog duha i tradicije kako su to činile generacije pre nas”, poručio je Marko Djurić uz pozdrav Živela Srbija.

Na akademiji su uručene zahvalnice zaslužnim pojedincima, novinarima, najboljim učenicima, i majkama sa četvoro i više dece. Koordinator Radio Kosovske Mitrovice Maja Fićović preuzela je ključeve od novih prostorija koje je za radio obezbedio Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica. Ključeve je uručio predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić.

Comments

Pročitaj još