Vlajić i Ivanović o pravosuđu

U prostorijama “North City“ danas je oržana debata na temu “Jačanje pravosudne reforme na Kosovu“. Panelisti su bili advokat Nebojša Vlajić i sudija Miroslav Ivanović.

Sporazum o pravosuđu pravosuđu je potpisan 2013. a zatim i ponovo 2015. godine a još uvek nije implementiran. Advokat Nebojša Vlajić je kazao da građani od ovog sporazuma mogu da očekuju da mogu da ostvaruju svoja prava, čije je ostvarivanje vezano za sudove.

“Građani očekuju da mogu svoja prava ostvare na siguran i lak način a ne da moraju, za nešto što žele da ostvare, da putuju u Vučetrn, gde nemaju normalan prevoz, gde se ne osećaju sigurno, gde moraju taksisti da plate 10 Eura kako bi završili neki posao koji bi trebao da bude besplatan. Građani moraju da imaju pristup pravosuđu, i da to pravosuđe bude efikasno“ istakao je Vlajić.

On je takođe dodao da je veliki problem to što jednu stvar možete završiti u kosovskom sudu a da nije sigurno da li je to važeće u srpskom.

Sudija Ivanović je izrazio zabrinutost jer nije sigurno šta će se desiti sa presudama koje su donete u srpskim sudovima. Kako je rekao postoje indicije da će presude biti priznate na način na koji Republika Srbije priznaje presude stranih država.

Vlajić smatra je pitanje primene ovog sporazuma političko a ne tehničko pitanje. Pitanje je meseci kada će pravosuđe početi da radi od trenutka postizanja političkog sporazuma, a to se sigurno neće desiti do kraja ove godine. Sudija Ivanović se složio sa Vlajićem.

“To je van okvira bilo kakvih državničkoh poslova, ovo je čista politička trgovina. Javnost je o ovome upoznata iz onoga što nam mediji serviraju, a i iz toga se može shvatiti da se ucenjujemo. Sporazumi su postignuti, načelni stavovi su zauzeti, konkterta i kadrovska rešenja su doneta“ rekao je Ivanović.

Sagovornici su takođe složili da postoji mnogo problema sa tekstovima zakona. Kako kažu, prevodi zakona nisu odrađeni adekvatno, i u mnogo slučajeva to je unosilo zabunu.

Ovu debatu organizovali su AC/DC i Milenijum DPI uz pomoć USAID-a.

Comments

Pročitaj još