Đurić se sastao sa Helbahom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa izaslanikom za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke ambasadorom Kristijanom Helbahom.

Đurić je Helbaha upoznao sa stanjem dijaloga Beograda i Prištine, a sagovornici su se saglasili da je postizanjem dogovora o primeni sporazuma o telekomunikacijama Beograda i Prištine učinjen značajan pomak u procesu normalizacije odnosa, i da bi on trebalo da bude nastavljen uz jačanje konstruktivnosti i poverenja između strana uključenih u pregovore.

Direktor Kancelarije za KiM konstatovao je da će spremnost Prištine da konačno odblokira proces formiranja Zajednice srpskih opština biti svojevrstan test želje i sposobnosti druge strane da u dobroj veri primenjuje dogovoreno.

„Očekujemo da privremene institucije samouprave u Prištini, u skladu sa potpisanim sporazumom, u najkraćem roku usvoje dekret o uspostavljanju ZSO“, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, periodični jednostrani potezi Prištine, poput donošenja zakona o Trepči, stalna su pretnja političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji i efikasnosti dijaloga sa Beogradom, i naglasio da pitanja imovine moraju biti rešavana razgovorima.

Comments