Sećaj se uvek njih – reci NE nezgodama na putevima

Tehnička škola „Mihailo Petrović Alas“ stala je iza inicijative za obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Ovogodišnja poruka glasi – Sećaj se uvek njih – reci NE nezgodama na putevima!
Treća nedelja novembra obeležava se u velikom broju zemalja sveta kao nedelja sećanje na sve nastradale u drumskom saobraćaju. Ove godine dan sećanja je 20.novembar, a nedelja sećanja je od 14-20. novembra.
Svakog dana širom sveta, pogine više od 3.000 ljudi, odnosno umire od posledica saobraćajnih nezgoda. Svake godine preko 1,2 miliona ljudi izgubi život u saobraćajnim nezgodama i oko 50 miliona biva povređeno. Žrtve do kojih dovode saobraćajne nezgode su velika trauma za pojedince, porodice, okruženje, a samim tim i društvo u celini. Shvatajući veličinu problema, Ujedinjene nacije su 26. oktobra 2005. godine usvojile rezoluciju kojom pozivaju na obeležavanje treće nedelje u novembru kao Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (World Day Of Remembrance For Road Traffic Victims). Ove godine obeležava se 11 godina od usvajanja rezolucije od strane Ujedinjenih nacija, i 21 godina od prvog obeležavanja globalnog sećanja. U prethodnih 11 godina (2005 – 2015. godine), na drumovima Republike Srbije, poginulo je ukupno 8.302 lice u saobraćajnim nezgodama, dok je u prethodnih 21 godina (1995 – 2015. godine), poginulo 20.331 lica u saobraćajnim nezgodama.
Sećanjem na sve koji su stradali na putevima, namera je da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda, troškove nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče. Prilika je da institucijije i društvo podsete na odgovornost, da se istakne značaj javne svesti o posledicama saobraćajnih nezgoda.
Na osnovu podataka kojima raspolaže Agencije za bezbednost saobraćaja, u 2015. godini, evidentirano je ukupno 34.162 saobraćajnih nezgoda, povrede je zadobilo 19.335 a poginulo je 601 lice.
Neophodno je kontinuirano uticati na promenu svesti vozača i ostalih učesnika u saobraćaju da bezbednost bude veća, i da žrtava bude znatno manje.
Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obeležava se kako bi se odala pošta svim žrtvama drumskog saobraćaja, ali i da bi se skrenula pažnja javnosti i institucija kolika je cena nebezbednog i nepropisnog ponašanja u saobraćaju.

Comments

Pročitaj još