“Pored mene” na KMMFF

Na KMMFF danas je, sa početkom u 17h, prikazan film Stevana Filipovića ”Pored mene”. Film se bavi maturantskim odeljenjem gimnazije, koje ostaje zaključano u školi tokom cele noći, bez mobilnih telefona. U toj situaciji oni počinju da se upoznaju, dele strahove, želje…
Režiser ovog filma Stevan Filipović ističe da je ovim filmom hteo da se pozabavi empatijom.
”Ja sam hteo da se pozabavim pitanjima empatije. Taj neki ”čopor” koji izgleda zastrašujuće na početku, pa kad se izdvoji na grupe pa onda na pojedince i njihove pojedinačne sudbine, pa onda možemo videti da li su oni tako grubi kako ih odrasli često predstavljaju. Mislim da svi znamo odgovor na to pitanje, ali bilo je zanimljivo zaviriti u taj svet koji je mnogima, a posebno roditeljima dosta stran. Zato često roditelji kažu da njihova deca nisu ovakva ili onakva, zapravo jesu, ali ih samo ne poznajemo dovoljno, ili smo prosto zaboravili kakvi smo mi bili u srednjoj školi” zaključio je Filipović.
On je takođe istakao da ova priča nije autobiografska, već da su na njoj radili i sami glumci, da su zajedno osmišljavali likove i radili na njima.
Scenarista filma ”Pored mene” Minja Bogavac kaže da je jedan od ciljeva filma bio da postave pitanja koja mladi ljudi ne postavljaju sebi.
”Bio nam je cilj da ukažemo da te stvari nisu tako jednostavne. Problemi sa kojima se mladi susreću tokom odrastanja nisu samo crni ili beli, i ne možemo stvari da gledamo na takav jednostavan način. Negde mi se čini da je to i nekakva osnovna poruka ovog filma, da se zagledamo u ljude pored nas, da ih ne ocenjujemo po šablonima, kutijama i etiketama koje bi smo prvo nalepili nego da pokušamo da se zapitamo koje su to okolnosti, društvene ili lične i, da tako kažem, biografske, koje su ih navele da se tako ponašaju” kazala je Bogavac.
Milica Majkić, koja tumači lik Jelene, kaže da je film poruka današnjim devojkama da one imaju pogrešne uzore.
“Recimo na Instagramu vide fotografije devojaka u dvadesetim godinama, kako bi trebale da izgledaju i tu se stvaraju kompleksi kod drugih devojaka koje ne izgledaju tako, sve nekako pokušavaju da liče jedna na drugu“ istakla je Milica.
Film ”Pored mene” je već osvojio 3 nagrade: Zlatnu arenu za na Pulskom festivalu 2015. godine kao i 2 nagrade žirija na FEST internacionalnom festivalu, u kategoriji najbolji film.

Comments

Pročitaj još