• Početna>
  • Vesti>

“Jesen samuraja” otvorila 2. “KiM međunarodni filmski festival” u Zvečanu

Projekcijom filma Danila Bećkovića “Jesen samuraja”, otvoren je 2.   ”Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival”, koji se ove godine održava pod sloganom “Ovde”.

Projekciji filma prisustvovali su članovi filmske ekipe – glumci Marija Jovanović i Petar Novićević, reditelj Danilo Bećković, producent Marko Paljić i direktor fotografije Bojana Andrić.

Festival je svečano otvorio predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević a publiku je pozdrvio i direktor festivala Miroslav Mogorović.

Reditelj filma Danilo Bećković je istakao značaj ovog festivala, ne samo za Kosovo i Metohiju, već za srpsku kinematografiju uopšte.

„Ovo je pravo mesto gde srpski film treba da bude prihvaćen ili ne, zato što je ovo publika kojoj treba posvetiti apsolutno najviše pažnje. Užasno smo ponosni što je naš film „Mali Buda“ na prvom Festivalu osvojio nagradu publike a reakcije na „Jesen samuraja“ su bile sjajne tako da se nadam da nikoga nismo razočarali“, rekao je Bećković.

Sav prihod od prodatih ulaznica Bećkovićevog filma ide u dobrotvorne svrhe, baš kao i prošle godine.

„Mi verujemo da sa Kosova i Metohije, dok god je pod okupacijom, ne treba odneti ni jedan dinar“, dodao je Bećković

Producent filma Marko Paljić kaže da je za srpske kinematografe najveći ispit publika, posebno publika na Kosovu i Metohiji.

„Premijerno prikazivanje naših filmova i na severu Kosova i Metohije i po našim enklavama je naša dužnost i veliko zadovoljstvo. Ovo je druga godina da smo na festivalu i ovog puta nam je pripala čast da otvorimo festival i da uživamo u nasmejanim licima publike koja izlazi iz sale“, zadovoljno kaže Paljić.

Nakon projekcije filma „Jesen samuraja“, publika je pogledala i kratki film „Nacrtaj mi ljubav“ koji su snimili polaznici Škole filma u Gračanici.

„Film su napravili klinci – tinejdžeri iz škole koju mi u Gračanici organizujemo već dve godine.Oni su imali svoju veliku premijeru u Beogradu, u Sava centru, pred premijerno prikazivanje „Jeseni samuraja“. Sada sa Kosova i Metohije imamo Sporazum, Nacrtaj mi ljubav i videćemo šta će biti sledeće“, ističe Paljić.

Publika će, tokom festivala, nakon svake projekcije, ocenjivati domaće filmove. Na kraju,najbolji će osvojiti Nagradu publike za najbolji domaći film, rekao je novinarima  direktor festivala Mirloslav Mogorović. On je izrazio zadovoljstvo što su uspeli da ono što su započeli prošle godine, nastave i ove.

“Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspeli da napravimo drugo po redu izdanje festivala i da u stvari nastavimo nešto što treba da postane tradicija i da dovedemo pred publiku Kososvkoj Mitrovice i Zvečana najaktuelnije domaće filmove i aktuelni presek strane produkcije i da najmlađoj publici prikažemo sve ono što su njihovi vršnjaci mogli da vide u svetu”, rekao je Mogorović.

Festival je otvorio predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević koji je zahvalio Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Ministarstvu kulture i informisanja na podršci.

Po završetku projekcije, publici su se poklonili članovi filmske ekipe a samo jedan član  morao je da istupi tri puta kako bi se poklonio oduševljenoj publici. Bio je to maleni Petar Novićević koji u filmu tumači lik dečaka Vukašina, učenika karatea. On  kaže da mu nije bilo teško na snimanju, da su mu starije kolege mnogo pomagale i da je jedino imao poteškoća da na snimanju tiho, bez škripe otvara vrata.

Ove godine, organizatori su najveći festivalski prostor ustupili najmlađoj publici  za koju je pripremljen bogat repertoar sinhronizovanih, animiranih filmova. Takođe,pored najnovijih domaćih ostvarenja,  svake festivalske večeri, prikazivaće se i filmovi strane kinematografije, uglavnom akcionog žanra.

Ulaznice za festival koji traje do nedelje 13. novembra, mogu se kupiti u galeriji ”Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici ili na biletarnici Doma kulture u Zvečanu, neposredno pred projekciju.

Raspored projekcija možete naći na zvaničnom sajtu Festivala.

 

 

 

 

 

Comments

Pročitaj još