Simić sa novim ambasadorom Francuske

Predsednik Srpske liste Slavko Simić sastao se danas sa novim ambasadorom Francuske na Kosovu Didier Chabertom ,
pohvalio je saradnju koju je imao sa bivšom ambasadorkom Francuske Marise Daviet i poželeo puno sreće u radu novom ambasadoru. Izrazio je nadu da će se uzajamna saradnja nastaviti i unaprediti .

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim političkim i bezbednostnim problemima i izazovima na Kosovu. Simić je ambasadora upoznao sa stavovima srpske zajednice i njenih političkih predstavnika nakon jednostrano usvojenih zakona o Trepči i zakona o strateškim investicijama, izrazio žaljenje što je Ustavni sud Kosova odbio zahtev srpskih poslanika za ocenu ustavnosti usvojenog zakona o Trepči koji je prekršio mnoge odredbe Ustava i nije zaštitio pitanja koja su od vitalnog značaja za Srbe .Izrazio je zabriunutost da takava odluka može da iazazove nepoverenje srpske zajednice prema centralnim institucijama i najvišim nezavisnim institucijama u Prištini, navedeno je u saopštenju.

Simić se osvrnuo i na neučestvovanje srpskih političkih predstavnika u kosovskim institucijama.

“Ključna stvar za normalno i demokratsko funkcionisanje Parlamenta je neophodna zainteresovanost za međusobnu komunikaciju i uvažavanje stavova svih strana. Srpska lista je do sada, i pored toga što je uvek bila konstruktivni partner u vladajućoj koaliciji, bila ignorisana upravo kada su se odvijali ključni zakonodavni procesi koji su trebali da utiču na poboljšanje uslova života srpske zajednice i ignorisana prilikom odvijanja procesa koji su vezani za opstanak srpskog naroda na Kosovu. Želim da svi utičemo i radimo na tome da se takav odnos promeni, dakle da svi zajedno uložimo napore i volje da se komunikacija poboljša a nesporazumi prevaziđu kako bi osnažili demokratiju i političku ravnopravnost u centralnim institucijama koja bi se reflektovala i na lokalnom novou i na takav način unapredili i poboljšali odnose svih naših zajednica koje žive na Kosovu.” – poručio je Simić.

Gospodin Didier je uvažio stav srpskih političkih predstavnika, ali I izrazio žaljenje zbog neučestvovanja poslanika Srpske liste u radu Skupštinskih sednica i Skupštinskih odbora i pozvao šefa poslaničke grupe gospodina Slavka Simića da preduzmu efikasne korake komunikacije sa koalicionim partnerima i što pre uključe u rad Parlamenta koji je neophodan zbog zakona koji se usvajaju a koji su veoma važni kako za Albansku tako i za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu. On je takođe istakao važnost napretka dijaloga između Beograda i Prištine u svim dimenzijama uz očekivanje konstituisanja ZSO koja bi omogućila perspektivu srpskom narodu na Kosovu.

Inače poslanici Srpske liste i predstavnici Srba u Vladi Kosova zamrzli su svoje učešće u radu institucija, nakon što je Skupština Kosova usvojila zakon o Trepči i zakon o strateškim investicijama.

Comments

Pročitaj još