Mitrovdan u Kosovskoj Mitrovici

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Mitrovdana, slava grada Kosovska Mitrovica služio je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski vladika Teodosije uz sasluženje velikog broja monaha i sveštenika eparhije.
Liturgiji je prisustvovao i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. Nakon liturgija litije je krenulo kroz grad do spomenika Knezu Lazaru, gde će uslediti rezanje slavskog kolača, a najsrećnije dete dobiće zlatnik Sv.Dimitrija.
Litrugiji su prisustvovali predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Goran Rakić, zamenici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i Damjan Jović, predsednik liste Srpska u kosovskom parlamentu Slavko Simić, i mnogi drugi.
Včadika Teodosije je u svom obraćanju vernom narodu govorio najviše o prvoj zapovesti božjoj “Ljubi Boga svoga” rekavši da poštujući ovu zapovest mi poštujemo i sve ostale.
Podsetio je i na žrtvu sv.Dimitrija, i rekao da treba da se ugledamo i na ostale ratnike,koji su znali da njihova snaga nije u oružju koje nose već u veri sa kojom u svaku borbu ulaze.

Comments

Pročitaj još