Kosovska Mitrovica slavi gradsku slavu Mitrovdan

Kosovska Mitrovica danas proslavlja gradsku slavu – Mitrovdan. Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija služio je vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

U obraćanju vernom narodu, vladika Teodosije je govorio o Bogoljublju kao preduslovu  svih drugih ljubavi, o Hristu kao nezamenjivoj meri te ljubavi i o praštanju kojim se ljubav pokazuje.

Vladika Teodosije je istakao da i Sveti Dimitrije kao i ostali svetitelji-ratnici poput Svetog Georgija ili Svetog Merkurija mogu da nam budu uzor, jer su svi oni bili svesni da je njihova snaga – ne u oružju koje nose u rukama, već u veri i ljubavi sa kojom su odlazili u borbe.

„Verujemo i nadamo se da će Gospod i nama darovati te snage da mi verom i ljubavlju pobedimo svako zlo u ovom svetu“, rekao je vladika.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za KiM Dušan Kozarev i Damjan Jović koji je, čestitajući slavu građanima rekao da je Kosovska Mitrovica tvrđava bez zidova, koju drži nepokolebljiva volja naroda da ni za korak ne ustukne sa ovh prostora.

“Kao što ste u vreme sukoba pokazali zajedništvo i da ste najhrabriji deo našeg naroda, tako se nadam da ćete u narednim godinama, biti u prilici da u miru gradite prosperitet za buduće generacije koje će se rađati u Kosovskoj Mitrovici”, istakao je Jović.

Ispred lokalne samouprave, građanima su slavu čestitali predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i gradonačelnik Goran Rakić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vasa Jelić uručio je danas, nakon litije, povelju počasnog građanina Kosovske Mitrovice i severa pokrajine predsedniku Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Republike Srpske Miloradu Arlovu.

Ovo je priznanje ne samo meni, već svom narodu Republike Srpske bez kojeg ne bih mogao ništa”, rekao je Arlov koji je danas 71. put na Kosovu i Metohiji.

Nakon liturgije i litije, u centru grada, kod spomenika Knezu Lazaru prerezan je slavski kolač a zlatnik sa likom Svetog Dimitrija iz velike slavske pogače izvukla je devojčica Valentina Frtunić iz Kosovske Mitrovice koja danas slavi krsnu slavu i u svom domu.

I pored jake kiše,  liturgiji i litiji prisustvovao je veliki broj građana.

Obeležavanje slave završeno je slavskom trpezom kod hrama Sv. Dimitrija.

Comments

Pročitaj još