U Kosovskoj Mitrovici održana Mitrovdanska akademija

Povodom gradske slave Kosovske Mitrovice – praznika Svetog Velikomnučenika Dimitrija, večeras je u Mitrovačkom Dvoru održana svečana akademija.

U programu su učestvovali crkveni hor „Branislav Nušić“, pesnik Milan Mihajlović, profesor solo-pevanja Jelena Spirić, recitatori a najgromkiji aplauz su dobili mališani iz Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ nakon briljantnog kazivanja odlomaka iz žitija svetitelja – zaštitnika grada.

Akademija je počela molitvom „Oče naš“ u izvođenju hora „Nušić“ i obraćanjem predsednika Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića koji je istakao našu odlučnost da ostanemo na ovim prostorima i da čuvamo i negujemo ono najvrednije  – našu veru i jezik.

„Naš jezik i našu veru čuvamo našim delima i opstankom – ne samo na području našeg grada već i na celom Kosovu i Metohiji, imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se nalazimo. Ovo je prilika da budemo jedinstveni, da se okupimo i gradimo život dostojan čoveka“, rekao je Spirić.

On je poručio da Privremeni organ čini sve kako bi istrajali na  teškom putu očuvanja Srbije na ovom području.

„Znamo da je država Srbija sa nama i tako će biti i u buduće“, naglasio je Spirić i dodao da će institucije Republike Srbije i dalje funkcionisati u svakom pogledu  koliko god to bude moguće.

Mitrovdanskoj akademiji, pored domaćina – predstavnika lokalne samouprave Kosovske Mitrovice, prisustvovali su  i predstavnici Opštine Zvečan, sveštenstvo hrama Svetog Dimitrija kao i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Republike Srpske Milorad Arlov kome će sutra svečano biti uručena Povelja počasnog građanina Kosovske Mitrovice i severa Kosova i Metohije.

Organizatori akademije su Crkvena opština Kosovska Mitrovica i crkveni hor „Branislav Nušić“.

Na Mitrovdan, Svetu Arhijerejsku liturgiju u hramu posvećenom ovom svetitelju,u 8h, služiće vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije. Nakon liturgije uslediće litija a potom i rezanje slavskog kolača kod spomenika Knezu Lazaru.

I ove godine, za najmlađe Mitrovčane biće umešena slavska pogača sa zlatnikom – slavskim darom naroda Republike Srpske.

U večernjim satima, na platou kod STŠ “Mihajlo Petrović Alas”, koncert će održati popularni pevač zabavne muzike Željko Vasić.

Comments

Pročitaj još