• Početna>
  • Vesti>

U Leposaviću uručene književne nagrade “Toma Radosavljević”

Pisci  Novica Sovrlić i Dušan Mijailović  ovogodišnji su dobitnici književne nagrade “Toma Radosavljevic” koju dodeljuje Centar za kulturu Sava Dečnac iz Leposavića za najbolju pesmu, priču i esej.

Žiri usastavu  prof. dr. Danica Andrejevic, prof. dr. Valentina Pitulic i Marija Miljkovic  – profesori na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, odlučili su da priznanje za najbolju pesmu dodele  Novici Sovrliću iz Kosovske Mitrovice, za pesmu ” Sever”, dok je u domenu priče, nagrađen Dušan Mijajlović- Adski iz Niša, za priču “Ram za malo očaja”.

Žiri je procenio da ove godine,  nijedan esej nije zadovoljio kriterijume te stoga nagrada u ovoj oblasti nije dodeljena.

Na konkurs je pristiglo ukupno 200 radova autora iz cele Srbije i regiona.

” Naša institucija nikada neće odustati od nekoliko principa: promovisanja kvaliteta, organizovanja velikog broja manifestacija i isticanja ljudi koji posle vrednog rada treba da se izdignu na pijedestal koji im pripada. Upravo ova književna nagrada pokazuje da Leposavić ima čime da se pohvali” – rekao je Ivan Vučković  ispred  Centra za kulturu “Sava Dečanac”.

Toma Radosavljević čije ime nosi ova književna nagrada, rodjen je 1928. godine u selu Borčane. Zavrsio je Filoloski fakultet u Prištini, a radio je kao profesor srpskog jezika u Srednjoj skoli “Nikola Tesla” u Leposaviću. Preminuo je 2006. godine. Objavio je 12 romana i  zbirku pripovedaka. Iza sebe je ostavio nekoliko neobjavljenih romana.

Comments

Pročitaj još