Đurić u Beirutu o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je u Libanu učestvovao na međunarodnom forumu „Dijalog i najbolja praksa – 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“, u okviru kojeg je održan okrugli sto posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

Na okruglom stolu, na kojem je učestvovala i ministarka za dijalog u privremenim institucijama samouprave u Prištini Edita Tahiri, Đurić je ukazao na značaj dijaloga Beograda i Prištine za prevazilaženje izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju svi koji žive u pokrajini, kao i činjenicu da pozicija Srbije po pitanju statusa njene južne pokrajine jeste odgovoran stav sa širokim geopolitičkim reperkusijama.

„Braneći svoj integritet u slučaju Kosova i Metohije, Srbija ne štiti samo svoje interese već i međunarodno pravo i doprinosi sprečavanju toga da virus separatizma i otcepljivanja teritorija na kojima žive nacionalne manjine unese haos u međunarodni poredak“, objasnio je Đurić.

„Iako se Beograd i Priština ne slažu oko mnogo toga, verujem da možemo da stvorimo trajni mir zadržavajući naše stavove po pitanju statusa. Dokle god se razgovara postoji svetlo na kraju tunela“, rekao je Đurić.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine su na okruglom stolu razgovarali u konstruktivnoj atmosferi, uz eksplicitne izraze poštovanja i uvažavanja, iako je neslaganje oko istorijskih činjenica izazvalo veoma dinamičnu polemiku, u kojoj je Đurić izrazio nezadovoljstvo zbog tumačenja Edite Tahiri da Albanci nisu voleli Josipa Broza Tita zbog jugoslovenskog karaktera njegove antifašističke borbe i njene tvrdnje da je Albancima najbolje bilo pod Nemačkom jer su u tom periodu svi oni živeli u jednoj državi.

Međunarodni forum „Dijalog i najbolja praksa – 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“ organizovali su libanski „Notr Dam univerzitet“ i pokret civilnog društva „Libanska inicijativa za dijalog“, a među učesnicima i u publici bili su predstavnici akademske zajednice – profesori, istraživači i studenti, kao i verski lideri hrišćana i muslimana, aktivne i penzionisane diplomate, članovi organizacija civilnog društva i novinari.

Forumu su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Libanu Emir Elfić i ministar savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Aleksandar Ristić.

Comments

Pročitaj još