• Početna>
  • Vesti>

EU: Ako ne realizujete projekte, preusmerićemo sredstva

Predstavnici EU najavili su da imaju nameru da u narednih pola godine završe započete projekte na severu Kosova ali su istovremeno upozorili da će ako dođe do problema, finasiranje preusmeriti na neka druga područja.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova podsetila je u intervjuu Radiju Kontakt plus da je EU u sever Kosova u poslednje vreme uložila 38,5 miliona evra. Istovremeno su neki od predstavnika iz nevladinog sektora istakli potrebu veće transparentnosti projekata koji se realizuju na severu Kosova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić ocenio je da će ulaganja EU na sever Kosova kroz različite projekte poboljšati kvalitet života građana.

“U narednih šest meseci imamo ambicije da završimo veći deo ovih projekata. Veliki broj projekata je od suštinske važnosti za sever Kosova ali su na čekanju ili se kasni sa implementacijom, ne zbog Kancelarije EU već, zbog određenih poteškoća koje se događaju na terenu”, izjavila je Apostolova.

Ona je naglasila da će EU nastaviti sa primenom svega započetog u narednih šest meseci na severu Kosova, uključujući i revitalizaciju glavnog ibarskog mosta.

“Takođe imaćemo ambiciozan program posvećen mladima na severu Kosova i uložićemo napore u razvoj infrastrukturnih projekata kao što su kanalizacija, vodovod koji su od suštiske važnosti za građane na severu Kosova”, rekla je ona.

Ona je kazala da je gradonačelnicima na severu Kosova sa kojima se susrela pre nedelju dana u Mitrovici prenela jasnu poruku.

“Moja poruka je da ako se bude sarađivalo sa nama, mi ćemo biti veoma uporni u primeni, ali ako dođe do problema mi ćemo finasiranje preusmeriti na polja, odnosno područja gde će ono biti cenjeno i potrebno”, upozorila je Apostolova.

Neki od predstavnika nevladinog sektora na severu Kosova pozdravljaju ulaganja EU na sever Kosova ali i ističu potrebu da projekti koji se finasiraju iz fondova EU budu više transparentni.

“Ulaganja EU na severu Kosova su uglavnom vidljiva, ulažu kako u nevladin sektor, tako u infrastrukturu ali i razvoj biznisa kroz davanje grantova. Ulaganja su vidljiva, recimo rekonstrukcija glavnog ibarskog mosta u Mitrovici”, kaže Aca Mitić.

Veroljub Petronić pozdravlja ulaganja EU na sever Kosova ali naglašava da bi trebalo da postoji veća vidljivost u preraspodeli sredstava.

“Pozdravljam ulaganja u sever Kosova, ali bi trebalo da postoji bolja vidljivost u preraspodeli sredstava i veća transparentnost u troškovima, zato što je ne samo narod već i javnost sumnjičava kako se troše sredstva koja je EU dala od svojih poreskih obveznika”, kaže Petronić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izrazio je zahvalnost pre nedelju dana Nataliji Apostolovoj zbog projekata koje finasira EU, ocenivši da će ti projekti poboljšati kvalitet života građana na severu Kosova.

Šefica EU Natalija Apostolova je pre nedelju dana po prvi put boravila u Mitrovici. Ona je tada obišla samo neke od projekata koji se realizuju sredstvima EU.

EU finasira rekonstrukciju glavnog mosta na Ibru, izgradnju autobuske stanice u Mitrovici, renoviranje Doma zdravlja u ovom gradu ali i uređenje niza zelenih površina u gradu, između ostalih i dvorišta Srednje tehničke škole “Mihajlo Petrović Alas”.

Izvor: Kontakt Plus radio

Comments

Pročitaj još