Đurić sa Dueom o ulozi UN-a na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa direktorom za Aziju, Bliski Istok, Evropu i Latinsku Ameriku u Departmanu za mirovne operacije Ujedinjenih nacija Piterom Dueom, sa kojim je razgovarao o ključnoj ulozi UN u našoj južnoj pokrajini i dijalogu Beograda i Prištine.

Đurić je Duea informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, konstatujući da je neophodno unaprediti klimu i obnoviti poverenje u tom procesu kako bi se moglo računati na konkretnije rezultate, navedeno je u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je objasnio da Beograd želi stabilnost u srpsko-albanskim odnosima, jer je to jedina garancija dugoročnog opstanka srpskog naroda u pokrajini.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme u Prištini vlada politička klima u kojoj se akteri utrkuju ko će da zauzme tvrđi stav prema Beogradu i ključnim interesima srpskog naroda, što ne doprinosi ni dijalogu niti poboljšanju društvene klime na Kosovu i Metohiji.

Đurić se posebno osvrnuo na nedavne jednostrane akte Prištine kojima se rešavanje pitanja od suštinskog interesa za Srbe u pokrajini izmešta iz okvira dijaloga na teren političke samovolje.

On je ukazo i na činjenicu da takav sled poteza negativno utiče i na odnos javnog mnjenja u Srbiji prema dijalogu sa Prištinom ali i prema procesu evrointegracija.

Sagovornici su se osvrnuli i na akutne probleme srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u svetlu predstojećeg redovnog izveštaja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o stanju u našoj južnoj pokrajini.

Comments