Kosovska Mitrovica: Uklonjen “Trg Adema Jašarija”

Pre nešto manje od dva sata, u višenacionalnom delu Kosovske Mitrovice, Bošnjačkoj mahali, uklonjena je betonska cev – takozvani “Trg Adema Jašarija”. “Trg” je uklonjen nakon što je to sinoć učinjeno i sa poslednjom barikadom u ovom gradu i na Severu Kosova i Metohije.

Betonska cev, napunjena cementom, sa albanskom zastavom i metalnom pločom na kojoj je bilo ispisano ime komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, Adema Jašarija, na centralnoj raskrsnici u Bošnjačkoj mahali, postavljena je u julu 2014. godine, nakon što je započeta, a potom i zaustavljena izgradnja Trga Cara Lazara.

Foto: Trenutak uklanjanja “Trga” koji je zabeležio portal Kosovapress

Sličan trg, koji je nosio naziv “OVK, na ulazu u Suvi Do, koji je postavljen kada i onaj sa imenom Jašarija, uklonjen je pre tačno godinu dana, čemu je prisustvovao i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri.

Za sada, međutim, nema potvrde da je Bahtiri prisustvovao i ovom uklanjanju, a kosovski mediji prenose da su “Trg” uklonili albanski građani.

Jutrošnja akcija uklanjanja, usledila je nakon što je sinoć teška mehanizacija uklonila poslednju barikadu na Severu, postavljenu tokom julske krize 2011. godine.

Ni jednim ni drugim povodom lokalni zvaničnici nisu se oglasili.

Izvor: Kossev

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."