Đurić: Značajna pomoć Norveške srpskom narodu i SPC na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Beogradu, Nj.E. Arneom Sanesom Bjornstadom I tom prilikom izrazio zahvalnost za pomoć koju Vlada Kraljevine Norveške kontinuirano pruža u obnovi rekonstrukciji i opremanju srpskih manastira i crkava na Kosovu i Metohiji. Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo I Metohiju, od 2008. godine Vlada ove zemlje donirala je oko 4,5 miliona evra.

Đurić je ambasadoru Bjornstadu skrenuo pažnju na kontinuirano skrnavljenje Hrama Hrasta Spasa u Prištini, kao ilustrativan primer odnosa tamošnjih političkih struktura prema imovini Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju se dodaje da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ambasadora Bjornstada upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je Beograd dosledno opredeljen za ovaj vid rešavanje nesuglasica, iako Priština u poslednje vreme provokativnim jednostranim aktima čini sve da opstruira razgovore.

 

Prema Đurićevim rečima, Beograd će nastaviti da iskreno radi na poboljšanju odnosa srpskog i albanskog naroda i stvaranju uslova za normalan protok ljudi, robe i usluga između centralne Srbije i južne pokrajine.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."