• Početna>
  • Vesti>

STŠ “Mihailo Petrović Alas” proslavila sedam decenija postojanja

Srednja tehnička škola „Mihailo Petrović Alas“ iz Kosovske Mitrovice svečanom akademijom danas je proslavila sedam decenija postojanja i rada.

Proslavu jedne od najstarijih stručnih škola u Srbiji,uveličali su bivši i sadašnji učenici, profesori, predstavnici lokalne samouprave, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske i drugi.

Svoja vrata za sve one željne znanja ova škola je otvorila 23. oktobra 1946.  i u posleratnim godinama bila mesto gde su se obrazovali radnici koji su dali veliki doprinos izgradnji razrušene zemlje. Preko 44 hiljade učenika svoje školske dane provelo je u klupama ove obrazovne ustanove. Moralnim vrednostima i struci njih je učilo oko 1000 profesora.

Direktor škole Radovan Tanić istakao je da se kolektiv prethodnih godina trudio da uspostavi najčvršće odnose između tradicionalnih vrednosti i naučnih dostignuća, te da kod učenika stvori „odgovoran odnos prema osmišljenom stvaralačkom radu“.

„Ne bismo mogli ništa bez podrške šire društvene zajednice, grada, institucija i pojedinica. Zato vam svima hvala, jer ćemo sa vama sačuvati ono što nas je krasilo, a to je da smo istinsko izvorište tehničke kulture“, naveo je Tanić.

Načelnik školske uprave Kosovska Mitrovica Predrag Stojčetović istakao je da stručni kadar služi na ponos ovoj školi. On je dodao da je naredni zadatak škole da sprovede dualno obrazovanje, a kao dobrog partnera naveo je kombinat „Trepču“.

Čestitajući veliji jubilej, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da je ponosan grad koji ima školu kao što je „Mihailo Petrović Alas“.

„Potrudićemo se da u periodu budemo jači i ulagaćemo sredstva za napredak na svim poljima“, rekao je Spirić.

Ovom prilikom, Tehnička škola uručila je zahvalnice institucijama i pojedincima koji su doprineli njenom uspešnom radu. Priznanja su dobili Ministartvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Repblike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Eparhija raško prizrenska, načelnih kosovsko-mitrovačkog okruga Vaso Jelić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, RHMK Trepča, TV Most, Radio Kosovska Mitrovica, list Jedinstvo, TV Kiss, TV Dankos, Zajdnice mašinskih, saobraćajnih i elektrotehničkih škola Srbije, sadašnji i bivši profesori, kao i najuspešniji učenici. U kulurno-umetničkom delu programa učestvovali su učenici škole, članovi Crkvenog hora Branislav Nušić i KUD-a Kosovski božur.

Comments

Pročitaj još