• Početna>
  • Vesti>

Predstavljeni rezultati analize medijacije u biznis sektoru

U Kosovskoj Mitrovici danas su predstavljeni rezultati analize medijacije u biznis sektoru na severu Kosova. Rezultate analize su prestavlili članovi tima Centra za medijaciju Lazar Rakić i Fisnik Kumnova.

Lazar Rakić u uvodu odjasnio kako posredovanje funkcioniše:

„Posredovanje je jedan način vansudskog rešavanja sporova i na Kosovu je uređen zakonom o posredovanju. To je jedan proces vođen od strane treće strane, medijatora ili posrednika i njegova uloga u tom procesu je da on usmerava razgovor između tih strana kako bi one došle do sporazumnog rešenja“ istakao je Rakić.

Kako je dodao, po postizanju sporazuma, potpisani dokument se ratifikuje na sudu i time postaje pravosnažan.

Rakić je naveo da prosečno trajanje sudskog postupka na Kosovu traje u proseku 330 dana, a da bi se troškovi značajno smanjili medijacijom. Takođe, kako je pokazano u istraživanju, tek 72 procenata ispitanih je upoznato sa alternativnim načinom rešavanja problema.

„Cilj projekta je promocija posredovanja u ekonomiji kako bi smo na taj način motivisali biznise da na ovaj način rešavaju sporove. Ono čemu bi doprineli ostvarenjem ovog cilje je da, kroz rešavanje sporova na jedan jeftiniji i efikasniji način, biznisi postaju solventni i doprinelo bi se njihovom razvoju” kazao je Rakić.

Centar za medijaciju je osnovan 2013. godine i podržavaju ga Norveška, Švajcarska i Nemačka ambasada u Prištini.

Comments

Pročitaj još