Predstavljena Regionalna kancelarija za saradnju mladih

U hotelu “No1“ u Kosovskoj Mitrovici danas je predstavljena Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Adrijana Gaši, predstavnik OEBS-a, Krenare Gaši, izvršni direktor Mreže omladinskih centara Kosova i Vedat Jašari, šef odseka za politiku prema mladima pri kosovskom ministarstvu kulture, omladine i sporta su predstavljali ovaj program.

Krenare Gaši je objasnila kako se rodila ideja za pokretanje ove kancelarije. Na inicijativu Srbije i Albanije, a uz učešće Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova stvorena je politička podloga za ovaj poduhvat. Premijeri ovih šest zemalja su u Parizu 2016. godine usvojili statut, predlog aktivnosti i budžet organizacije. Dogovoreno je i da glavna kancelarija bude locirana u Tirani, a da regionalna kancelarija bude u Prištini.

Vedat Jašari je rekao da su ratovi na Balkanu stvorili netoleranciju i predrasude među mladima, i da je to jedan od ključnih razloga za pokretanje ovakve kancelarije. Takođe je naglasio da je glavni cilj ovog programa pomirenje i razbijanje predrasuda među mladima.

Ova kancelarija je zamišljena kao nezavisna institucija i očekuje se da počne sa radom krajem januara 2017. godine.

 

Comments

Pročitaj još