• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista predala Ustavnom sudu žalbu na Zakon o Trepči

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić danas je u Prištini predao Ustavnom sudu Kosova žalbu na Zakon o strateškim investicijama, za koji je rekao da je štetan po interese srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Simić je kazao da se spornim zakonom preijudiciraju status imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, pitanje imovine mnogih preduzeća koja su do 1999. godine poslovala na Kosovu i pitanje imovine Srba.

“Takođe, ovim zakonom postoje ozbiljne tendencije da se želi obespraviti i obesmisliti buduće formiranje Zajednice srpskih opština. Mi zbog toga želimo da Ustavni sud donese jednu odluku, gde će usled kršenja Ustava Kosova, Zakon o strateškim investicijama staviti van snage i proglasiti neustavnim”, rekao je Simić.

Predsednik Srpske liste kazao je novinarima da je žalba Ustavnom sudu Kosova podneta zahvaljujući potpisima 11 poslanika Skupštine Kosova i da je ocena da Zakon o strateškim investicijama nije u interesu Srba.

Simić je kazao da u Srpskoj listi žele da se o imovini razgovara u dijalogu predstavnika Beograda i Prištine i da će se protiv štetnih zakona boriti svim pravnim i političkim sredstvima.

Poslanici Skupštine Kosova, bez prisustva i podrške srpskih poslanika, usvojili su Zakon o strateškim investicijama pre nedelju dana, a ovim zakonom omogućeno je Vladi Kosova da ugovara kapitalne projekte bez raspisivanja javnog tendera i učešća lokalnih samouprava.

Zbog spornog zakona ranije su se oglasili i predstavnici lokalnih samouprava na severu Kosova koji su poručili da nikada neće dozvoliti sprovođenje ovakvog zakona kojim se, kako su ocenili, u suštini umanjuju nadležnosti lokalne samouprave, a na štetu građana.

Pre žalbe na Zakon o strateškim investicijama poslanici Srpske liste su Ustavnom sudu Kosova podneli i žalbu na Zakon o Trepči.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još