• Početna>
  • Vesti>

Sednica Odbora za KiM: Đurić pozvao na jedinstvo stranaka po pitanju Kosova

Sednica skupštinskog Odbora za KIM na kojoj je raspravalja o aktuelnoj situaciji i dijalogu između Beograda i Prištine polemisalo se i ko su “Tačijevi Srbi”, ko je dužan EU pa mora da radi po njihovim pravilima, dok je direktor Kancelarije Marko Đurić pozvao političke stranke na jedinstvo po pitanju Kosova.

Njemu su opozicioni poslanici zamerili da drži “zapaljive govore” zbog medija, a da, kako su pojedini rekli, “saučestvuje u stvaranju nezavisnosti Kosova”.

Poslanik SRS Nemanja Šarović zamerio je predsedniku odbora što je pročitao pismo predstavnika Srpske liste nakon što je usvojen dnevni red.

“U pravnom sistemu Srbije nikakva Srpska lista ne postoji. To su Tačijevi Srbi, koji su birani u skladu sa Ustavom i zakonom Kosova”, rekao je Šarović.

On je zamerio Đuriću i što sedi pored predsednika odbora, a ne u klupama “gde mu je mesto”.

“On nama treba da polaže račune, a ne da sedi pored vas kao da je on valjda važniji od bilo koga u sali. Očekujem vaše izvinjenje za poniženje koje ste nam priredili”, rekao je on Drecunu koji mu je uzvratio da nijednog Srbina ne naziva “Tačijevim”.

Posle predstavljanja izveštaja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, koji je između ostalog rekao da je nedopustivo da se izveštaj Edite Tahiri o sprovođenju Briselskog sporazuma upisuje u pregovarački okvir za poglavlje 35, poslanica DS Gordana Čomić je konstatovala da u njegovom izveštaju nema suštine, odnosno šta se radilo u prethodnih šest meseci.

Ona je rekla da su “vatreni govori” nekorisni, posebno kada se obraća poslanicima, i da bi bilo produktivnije da su dobili izveštaj o dijalogu između Beograda i Prištine.

Upitala je i koja su to merila pregovaračkog poglavlja 35 i šta je pregovarački okvir. Dodala je da svi treba da se suoče sa realnošću, da DS daje podršku vladi u teškim danima po pitanju primene Briselskog sporazuma, ali da to ne znači da ona nema pravo na stav i pitanja.

Đurić joj je odgovorio da je EU još 30. novembra 2015. usvojila pregovarački okvir čija je sadržina objavljena u štampi i da je danas želeo da apostrofira nešto što je za njega šokantno, a to je da se Edita Tahiri javno hvali da njen izveštaj o sprovođenju Briselskog sporazuma prepisuje u pregovarački okvir 35.

Slavišu Ristića iz DS S interesovalo je da li su institucije na KiM privremene – kako stoji u Đurićevom izveštaju ili su to institucije lažne države Kosovo – kako je naveo u izlaganju, optužviši ga da pred medijima drži vatrene govore, a da “iza kulisa sprovodi neustavni sporazum “.

On je Briselski sporazum nazvao “izdajničkim činom”.

“Što ne kažete otvoreno da vam traže da priznate Kosovo, vas je EU dovela na vlast, vi ste ucenjeni ljudi. Taj dug isplaćujete zadnjih pet godina potpisujući sporazume”, bio je oštar lider Dveri Boško Obradović.

On je istakao da Dveri hoće da pomognu borbu za očuvanje KIM, opstanak Srba, ali da se solidarnost ne može očekivati, jer je vlada potpisala Briselske sporazuma kojima su, kaže, ukinute institucije.

Obradović je pitao Đurića da li je tek sada otkrio “ono što Srbi decenijama znaju”, da EU nije korektna, da je sponzor nezavisnog Kosova i da će Dveri “kada budu odlučivali” poništiti Briselski sporazum i da će ta tema biti vraćena u Savet bezbednosti UN.

Poslanik SNS Aleksandar Marković naglasio je da podržava napore vlade u borbi po pitanju KiM, kao i Đurićev apel za jedinstvo, jer je to najvažnije zbog teške situacije.

Poručio je opoziciji da pobedi na izborima i da onda sprovodi politiku kakvu želi.

Direktor Kancelarije za KiM je, između ostalog, rekao i da srpski predstavnici nisu ušli u privremene institucije “da bi bili Tačijeva dekoracija” već da pomognu Srbima da opstanu.

“Onog momenta kada postane jasno da se njihovi interesi ignorišu, tog momenta oni sa razlogom i sa pravom zamrzavaju učešće u tim institucijama”, rekao je Đurić.

Govoreći o projektu “Sunčana dolina” koji treba da pomogne povratak Srba, Đurić je kazao da će projekat biti realizoavan za majne od dve godine od početka radova, a da je vrednost manja od 15 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još