Prvi “Likovni okršaj” u galeriji Akvarijus

L

U sredu, 19. oktobra 2016. godine, u galeriji „Akvarijus“, od 19 sati biće, po prvi put, održan likovni okršaj.

U ovom nesvakidašnjim performansu – inspirisanom nadmetanjima umetnika (Modeljani, Pikaso, Sutin, Rivera) na javnim mestima (ateljeima, galerijama, klubovima, najčešće kafanama) u Parizu – učešće su prijavili stvaraoci sa Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici: Jasmina Popović, Nataša Natalika Jović i Stefan Stevanović.

Takmičenje će se odvijati u tri etape. Učesnici će najpre stvarati repliku poznatog umetničkog dela, zatim će se likovno izraziti po zadatku koji im dodeli žiri, da bi na kraju uradili originalan umetnički rad. Svaka pojedinačna etapa traje četrdeset minuta.

Pobednik likovnog okršaja je onaj učesnik koji obezbedi najviše glasova prisutne publike i stručnog žirija. Imena članova žirija biće obelodanjena neposredno pred početak okršaja. Za pobednike su obezbeđene i nagrade: slikarski pribor, materijal i literatura, vaučer galerije „Akvarijus“, objavljivanje radova u časopisu za različite vidove umetničkog izražavanja „Intervala“. Glavna nagrada je realizacija samostalne izložbe u galeriji „Akvarijus“ (sve troškove organizacije izložbe snosi Klub umetnika).

Likovni okršaji u galeriji „Akvarijus“ zamišljeni su po ugledu na prošlovekovne pariske sukobe slikara, dakle podrazumevaju, baš kao i književni okršaji, izraženu interakciju sa publikom, koja glasno komentariše nastupe učesnika, navija, izražava negodovanje, u zavisnosti od toga da li joj se rad i aktivnosti umetnika dopadaju ili ne.

Galerija “Akvarijus”, odnedavno se nalazi na novoj lokaciji,  iza poslastičarnice “Šar”.

 

Comments

Pročitaj još